Sernik japoński (lekki i przewiewny)
zagłosuj teraz
OSTRZEŻENIE DLA SMAKOSZY! Nie będziesz w stanie oprzeć się naszemu japońskiemu sernikowi! Łatwy w przygotowaniu, lekki, przewiewny i puszysty... poczujesz się, jakbyś wgryzał się w chmurę :-) Dzięki swojej niezrównanej słodyczy, przepis ten z pewnością zachwyci zarówno młodszych, jak i starszych w porze deseru/herbaty. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami! Wyjaśnimy wszystko krok po kroku poniżej ↓ ↓
Składniki
8
Szacowany koszt: 2.22Euros€ (0.28€/porcja)
Materiały
- Tortownica o średnicy 18 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania35 min
Ubij serek śmietankowy z cukrem, solą i płynną wanilią.
Dodaj mąkę i mąkę kukurydzianą i wymieszaj.
Oddziel białka od żółtek. Dodaj żółtka do masy wraz z mlekiem i dobrze wymieszaj.Dodaj roztopione masło i wymieszaj z masą. Ubij białka na sztywną pianę.
Delikatnie wmieszaj białka, unosząc masę na wierzch, aby ich nie połamać. Ten krok może zająć trochę czasu, aby dodać jak najwięcej białek do masy.
Wlać masę do wysmarowanej masłem tortownicy. Umieścić formę w głębokim naczyniu żaroodpornym i zalać wrzącą wodą.
Piec przez 35 minut w temperaturze 160°C. Unikać obracania ciepła i preferować ogrzewanie od dołu, jeśli to możliwe.
Przed wyjęciem z formy poczekaj, aż sernik całkowicie wystygnie. I voilà, twój japoński sernik jest gotowy!
Obserwacje
Aromat: wanilię można zastąpić innym wybranym aromatem.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!