"Kompot z rabarbaru i truskawek"

vote now
Kompot z rabarbaru i truskawek

Kompot z rabarbaru i truskawek
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 11 lipca 2014 r. Rabarbar jest obecnie jedną z mniej popularnych roślin w naszych ogrodach. Nie jest jednak rośliną zapomnianą, no bynajmniej nie przeze mnie. W moim ogródku znajdują się trzy kępki tego warzywa, które pięknie się rozrosło. Chcąc poczuć kwintesencję lata przygotowałam z niego kompot. Uwielbiam napój rabarbarowy, ale żeby wprawić się w stan ekstazy, postanowiłam połączyć go z słodkimi truskawkami. Nie jest to co prawda jakieś niesamowite połączenie, ale te dwa smaki w jednym trunku okazały się na tyle pyszne, że purpurowa zawartość dzbanka została opróżniona "w lot". Kwaśność rabarbaru i słodycz truskawki powodują
zdrowe orzeźwienie, idealne w upalne dni. Podany z kostkami lodu jest świetnym rozwiązaniem zarówno na wieczorne spotkania, jak również na niedzielny obiad :):):) Kompot z rabarbaru i truskawek Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 9 lipca.
Klarowny kompot z rabarbaru i truskawek! Piękny kolor, niezwykły smak, cudowny zapach i jeszcze coś. Niesamowita oleista konsystencja, przypominająca królewski poncz. To jest kompot na miarę naszych czasów, zrobiony od podstaw, bardzo szybko i prosto, pełen witamin i minerałów - polecam :):):)
Oceny: 5,0
Czas przygotowania: 20 min Czas gotowania: 1 min Łączny czas: 21 min
Liczba porcji: 4
Rozmiar porcji: 1 szklanka (250 ml)
Składniki: Przepis pochodzi stąd, nieznacznie zmodyfikowany :):):)
rabarbar (pokrojony na około 2 cm kawałki): 500 g sok z cytryny: 2 łyżki miód: 2 łyżki świeże truskawki (drobno pokrojone): 250 g cukier waniliowy: 1 łyżka cukier: do dosłodzenia (opcjonalnie) woda mineralna (może być z kranu): ok. 1 litra Przygotowanie:
rabarbar wkładam do szerokiego garnka, dodaję sok z cytryny, miód i podgrzewam przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, aż rabarbar zmięknie, ale będzie jeszcze w kawałkach dodaję truskawki

i mieszam, smażę razem przez minutę, dodaję cukier waniliowy
następnie wlewam wodę i doprowadzam do zagotowania gotuję na małym ogniu przez około minutę, zdejmuję z ognia i po około 5 minutach przecedzam do czystego naczynia można włożyć do kompotu kilka kawałków rabarbaru, plasterek cytryny




Miłego orzeźwienia !!!Tagi: rabarbar, truskawki, sok z cytryny, miód, domowy cukier waniliowy, woda
mineralna;

Letnie Orzeźwienie 2014Lato w pełni!Jak ugasić pragnienie?Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

M Moje Gotowanie

Komentarze

Oceń ten przepis:




+