Petitchef PL

Karmelowa tarta ze śliwkami

Dzisiejsza tarta podbiła nasze serca. Jej wygląd , smak - pychota... a aromat jaki się unosił podczas pieczenia ....bezcenny :) Dzięki firmie Symbio miałam przyjemność wypróbować orzechy pekan i cukier brązowy. Ależ te produkty różnią się jakością i aromatem od wcześniej używanych przeze mnie. Już teraz wiem , gdzie zaopatrywać się w podobne artykuły :)

Foremka : średnica 23 cm
Czas pieczenia : 15 min + 30 minut
Temp. pieczenia : 180 C


Składniki:

Spód:
400 g herbatników5 łyżek cukru180 g masłaskórka otarta z całej cytryny50 g orzechów ( ja użyłam orzechy pekan - z firmy Symbio ) ale można użyć orzechów włoskich albo laskowych Nadzienie:
600 g śliwek5 łyżek brązowego cukru ( użyłam z firmy Symbio )2 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej1/2 łyżeczki cynamonu 
Sposób przygotowania:

Spód:
Herbatniki włożyć do torebki foliowej i pokruszyć wałkiem, albo tak jak ja to zrobiłam , zmielić w blenderze.Stopić masło, dodać cukier, herbatniki ,skórkę z cytryny i zmielone orzechy.Wymieszać na jednolita masę.Ciasto ugnieść w okrągłej foremce o średnicy 23 cm , wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika do temp. 180 CWyjąć i ostudzić.Śliwki umyć . odsączyć , przekroić na pół i usunąć pestki.Drylowane śliwki ułożyć na podpieczonym spodzie.Posypać brązowym cukrem , skórką pomarańczową i cynamonem.Ciasto ponownie wstawić do piekarnika na ok. 30 minut.Cukier powinien zacząć się karmelizować z sokiem ze śliwek .Smacznego



 










Oceń ten przepis:

Podobne przepisy



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: