Tartaletka z orzechami pekan. pecan pie
Pyszna tartaletka z orzechami pekan (pecan). Znana z tego, że jada się ją na Święto Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych. Podawaj z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną i ciesz się tym przysmakiem :)
Składniki
Do ciasta:
Do zarumienienia ciasta:
Do nadzienia:
Materiały
- forma do tartaletek 20 cm
- mikser lub blender
- wałek do ciasta
Przygotowanie
Do ciasta:
W mikserze umieścić mąkę + cukier + sól. Połączyć. Dodać pokrojone w kostkę masło. Ucierać 4 lub 5 razy, aż masło będzie w małych kawałkach.
Przełożyć do miski i dodać wodę. Wymieszaj szpatułką i lekko ugniataj rękami, aż ciasto się połączy (nie pracuj zbyt mocno, ponieważ masło może się stopić).
Jeśli okaże się, że ciasto potrzebuje nieco więcej wody, dodaj 1 łyżkę więcej.
Umieść ciasto na papierze do pieczenia i połóż kolejny kawałek papieru na wierzchu. Rozwałkować wałkiem do ciasta, aż całe ciasto będzie rozwałkowane.
Odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Po tym czasie przełożyć ciasto do natłuszczonej formy. Odetnij nadmiar nożem.
Na wierzch położyć papier do pieczenia i trochę masy z nasion roślin strączkowych (ciecierzycy, soczewicy lub innych). Odstaw do lodówki na 10 minut, a następnie piecz przez 15 minut w temperaturze 200ºC.
Usuń papier z warzywami i odłóż na bok.
Do nadzienia:
W misce wymieszać wszystkie składniki oprócz orzechów pekan.
Ubij 1 jajko + 1 łyżkę mleka i posmaruj brzegi ciasta, aby zrumieniły się podczas drugiego pieczenia.
Umieść orzechy pekan na wierzchu ciasta i wlej mieszaninę nadzienia.
Piec przez 35 minut w temperaturze 180ºC lub do uzyskania złotobrązowego koloru na wierzchu.
Pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem podawaj z gałką lodów waniliowych lub odrobiną bitej śmietany. I to wszystko!
Obserwacje
Jak długo trwa przygotowanie tartaletki z orzechami pekan?
Całkowity czas przygotowania wynosi 2 godziny i 5 minut, w tym 30 minut na przygotowanie, 1 godzinę na chłodzenie ciasta i 35 minut na pieczenie.
Czy mogę użyć innych orzechów zamiast orzechów pekan?
Tak, możesz zastąpić orzechy pekan innymi orzechami, takimi jak orzechy włoskie lub migdały, ale smak i tekstura mogą się różnić.
Jakie są najlepsze dodatki do tartaletki z orzechami pekan?
Tartaletkę najlepiej podawać z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną, co doskonale uzupełnia jej smak.
Czy tartaletka z orzechami pekan jest trudna do zrobienia?
Przygotowanie tartaletki jest średnio trudne, ale wymaga precyzji w przygotowaniu ciasta i nadzienia, co czyni ją idealną dla średniozaawansowanych kucharzy.
Jak przechowywać tartaletkę z orzechami pekan?
Tartaletkę najlepiej przechowywać w lodówce, przykrytą folią spożywczą, aby zachować świeżość, i spożyć w ciągu 3-4 dni.
Odżywianie
- Węglowodany: 26.8g
- Tłuszcze: 32.7g
- Tłuszcze nasycone: 10g
- Białka: 9.3g
- Błonnik: 2.4g
- Cukry: 13.4g
- ProPoints: 12
- SmartPoints: 17





Oceń ten przepis