Babka brioche z czekoladą i orzechami laskowymi
zagłosuj teraz
Na zaczarowane śniadanie i popołudniową przekąskę w siódmym niebie, koniecznie musisz spróbować tej babki brioche! Prosto z Europy Wschodniej, to marmurkowe cudo jest miękkie i smaczne. Brioszka jest wypełniona czekoladą, ale to od Ciebie zależy, czy zastąpisz ją pastą do smarowania, dżemem czy karmelem... Krok po kroku pomożemy Ci wykonać ten przepis, korzystając z naszych zdjęć, filmów i pisemnych objaśnień!
Składniki
6
Brioche :
Pasta czekoladowa :
Syrop :
Szacowany koszt: 4.62Euros€ (0.77€/porcja)
Materiały
- 1 robot kuchenny (opcjonalnie)
- 1 wałek do ciasta
- 1 pędzel do ciasta
- 1 forma do ciasta 22x11 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania25 min
Czas oczekiwania4 h
Gotowania30 min
Wymieszaj suche drożdże z ciepłym mlekiem i ciepłą wodą i odstaw na 10 minut w temperaturze pokojowej.
Umieść mąkę, sól i cukier w misce. Dodać roztopione masło, jajko i wanilię. Wlać mleko + wodę + mieszankę drożdży.
Ugniataj z prędkością 2, aż uzyskasz gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Schłodzić przez 1 godzinę.
Pasta czekoladowa :
Wymieszać rozpuszczoną czekoladę, miękkie masło, kakao i cukier.Rozwałkować ciasto brioche na posypanej mąką powierzchni roboczej. Posmarować ciasto wcześniej przygotowaną mieszanką. Brzegi ciasta posmarować niewielką ilością wody.
Rozdrobnić orzechy laskowe i posypać nimi smarowidło. Zwinąć ciasto w kiełbaskę. Przeciąć kiełbasę wzdłuż na pół.
Odwróć wypełnioną część do góry i skręć dwa pasma razem. Złącz oba końce i umieść splecione ciasto w wysmarowanej masłem formie. Odstawić na 1 godzinę pod ściereczką do naczyń.
Piec przez 25 minut w temperaturze 180°C. Przygotować syrop: wlać cukier i wodę do rondelka na małym ogniu. Zdjąć z ognia po 10 minutach.
Posmaruj syropem wierzch babki i włóż z powrotem do piekarnika na 5 minut w temperaturze 180°C.
Pozostawić do ostygnięcia przed wyjęciem z formy. Wszystko gotowe!
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!