Jabłecznik z bezą migdałową i orzechami
vote now
Dość pracochłonne, ale mimo wszystko warte włożonej w nie pracy, ciasto. Z każdym dniem jest coraz lepsze, najlepsze było w ostatnim dniu. Kruche ciasto pokryte bezą migdałową potrzebuje czasu, aby dobrze połączyć się i przeniknąć z masą jabłkową i orzechową. Jest bardzo sycące, więc jeden kawałek powinien wystarczyć nawet dla największych łasuchów. Ciasto łączy w sobie smaki jabłek, orzechów, migdałów i czekolady. Jest naprawdę pyszne.
SkładnikiKruche ciasto:300 g margaryny3 szklanki mąki pszennej4 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczeniaBeza migdałowa:4 białka3/4 szklanki cukru200 g płatków migdałowychMasa jabłkowa:1,5 kg jabłek1 szklanka cukru1 op. budyniu waniliowegoMasa orzechowa:100 g orzechów włoskich mielonych1/4 szklanki mleka1/4 szklanki cukru125 g margaryny2 żółtka90 g śmietany 18%kieliszek wódkiPolewa:50 g margaryny3 łyżki cukru3 łyżki mleka2 łyżki kakao Sposób przygotowaniaCiasto kruche:Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 min. do lodówki do schłodzenia.Beza migdałowa:Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, po każdej porcji ubijając białka kilkanaście sekund. Do sztywnej lśniącej piany dodajemy płatki migdałowe i delikatnie mieszamy.Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 25 x 30 cm. Na każdym placku rozkładamy po 1/3 bezy migdałowej. Placki pieczemy po ok. 20-25 min w temp. 180°C. (Pozostałe placki czekają spokojnie na swoją kolej, nie ma obawy, że beza opadnie lub ciasto namoknie od białek:)).Masa jabłkowa:Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki.Pokrojone jabłka wkładamy do garnka, zalewamy ½ szklanki wody i dusimy pod przykryciem do czasu aż jabłka zmiękną. Dodajemy cukier i mieszamy.Budyń rozpuszczamy w ¼ szklanki wody, dodajemy do jabłek i gotujemy przez kilka minut.Jabłka pozostawiamy do ostudzenia.Masa orzechowa:Orzechy przekładamy do rondelka, zalewamy wrzącym mlekiem i mieszamy. Dodajemy cukier i smażymy ok. 5 min aż powstanie gęsta papka. Pozostawiamy do ostudzenia.Margarynę ucieramy na puszystą masę dodając po jednym żółtku i po łyżce śmietany. Do utartej margaryny dodajemy stopniowo masę orzechową, cały czas ucierając. Na końcu dodajemy powoli kieliszek wódki i delikatnie mieszamy masę.Masę odstawiamy do lodówki do czasu przekładania ciasta.Polewa:W rondelku rozpuszczamy margarynę, cukier i mleko. Dodajemy przesiane kakao i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, żeby nie zrobiły się grudki.Przygotowanie:Przekładamy kruche placki. Na dolny placek wykładamy masę jabłkową, przykrywamy drugim plackiem, na który wykładamy masę orzechową. Przykrywamy ostatnim plackiem. Wierzch ciasta polewamy polewą tworząc esy-floresy i zygzaki.Smacznego!
teczka kucharska
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!