Koniecznie spróbuj marmurkowych madeleines!

zagłosuj teraz
Przekąski
łatwe
3 h 23 m
193 Kcal

Już szalejemy za madeleines, więc gdy dodamy do tego wanilię i czekoladę, czeka nas prawdziwa uczta! Uwielbiasz miękkość i nieodpartą słodycz madeleines? Wypróbuj tę wersję, która sprawi, że cała rodzina się rozpłynie, dzięki naszemu szczegółowemu przepisowi poniżej ↓

Składniki

20

Na około 40 madeleines:

Materiały

  • Forma do madeleines
  • folia spożywcza
  • 1 woreczek do ciasta (opcjonalnie)
  • 1 drewniany szpikulec

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania3 h
Gotowania8 min
  • Koniecznie spróbuj marmurkowych madeleines! - Przygotowanie krok 1Wymieszaj jajka z cukrem bez spieniania. Dodaj mleko i dobrze wymieszaj.
  • Koniecznie spróbuj marmurkowych madeleines! - Przygotowanie krok 2Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszaj. Dodaj roztopione masło i dobrze wymieszaj.
  • Koniecznie spróbuj marmurkowych madeleines! - Przygotowanie krok 3Podziel ciasto na pół. W drugiej misce dodaj niesłodzone kakao w proszku i dobrze wymieszaj. Przykryj obie miski folią spożywczą i schłódź przez co najmniej 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
  • Koniecznie spróbuj marmurkowych madeleines! - Przygotowanie krok 4Przenieś zwykłe ciasto do rękawa cukierniczego. Zacznij od włożenia łyżeczki ciasta czekoladowego do każdej natłuszczonej foremki do madeleine.
  • Koniecznie spróbuj marmurkowych madeleines! - Przygotowanie krok 5Wypełnij foremki zwykłym ciastem. Wykonaj marmurkowanie za pomocą drewnianego szpikulca.
  • Koniecznie spróbuj marmurkowych madeleines! - Przygotowanie krok 6Wstaw do piekarnika na 3 minuty w temperaturze 230°C w trybie naturalnej konwekcji. Wyłącz piekarnik i pozostaw madeleines w środku na kolejne 5 minut.
  • Koniecznie spróbuj marmurkowych madeleines! - Przygotowanie krok 7Wyjmij z piekarnika i ostrożnie wyjmij z formy, gdy ostygną. I voilà, marmurkowe madeleines są gotowe!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakie są najważniejsze składniki do przygotowania marmurkowych madeleines?

Najważniejsze składniki to jajka, cukier, mleko, mąka, proszek do pieczenia, roztopione masło oraz niesłodzone kakao w proszku.
Tak, możesz eksperymentować z różnymi smakami, takimi jak cytryna, orzechy lub przyprawy, aby nadać im unikalny charakter.
Schłodzenie ciasta pozwala na lepsze połączenie składników oraz uzyskanie idealnej tekstury madeleines, co wpływa na ich puszystość.
Możesz je posypać cukrem pudrem, polać roztopioną czekoladą lub udekorować owocami, aby dodać im atrakcyjności.
Marmurkowe madeleines najlepiej smakują świeże, ale można je przechowywać w szczelnym pojemniku przez 2-3 dni, aby zachowały swoją miękkość.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 193Kcal
  • Węglowodany: 18.1g
  • Tłuszcze: 11.7g
  • Tłuszcze nasycone: 7.3g
  • Białka: 3.4g
  • Błonnik: 0.8g
  • Cukry: 9.2g
  • ProPoints: 5
  • SmartPoints: 9
Informacje żywieniowe za 1 porcję (49g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
kuchenka mikrofalowa

Atrybuty

Można zamrozić
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: