Makaron z chorizo
Szukasz łatwego w przygotowaniu sosu, który podkreśli smak Twojego makaronu? Wypróbuj nasz sos chorizo! Dzięki dodatkowi pulpy pomidorowej i papryki, sos ten w mgnieniu oka nada makaronowi charakteru! A jeśli chcesz, aby smaki dobrze się połączyły i ujednoliciły, możesz zblendować polewę przed nałożeniem jej na ugotowany makaron :-)
Składniki
Materiały
- 1 patelnia
- 1 rondel
Przygotowanie
Pokrój chorizo na plasterki, a następnie na 4 części i smaż na patelni przez około 2 minuty. Odłóż kawałki chorizo na bok.
Podsmaż zmiażdżony ząbek czosnku i posiekaną cebulę na tłuszczu z chorizo, a następnie dodaj paprykę pokrojoną w paski i smaż przez kilka minut.
Dodaj pulpę pomidorową i chorizo i przykryj. Dusić przez 20-25 minut, aby dokładnie ugotować paprykę. Ugotować makaron al dente.
Dodaj śmietanę i natkę pietruszki, wymieszaj, a następnie dodaj makaron i smaż przez 2 do 4 minut, mieszając, aby makaron dobrze nasiąknął sosem.
Makaron z chorizo można udekorować plasterkami chorizo i natką pietruszki! Smacznego!
Obserwacje
Jakie są kluczowe składniki do przygotowania makaronu z chorizo?
Główne składniki to chorizo, czosnek, cebula, papryka, pulpa pomidorowa, śmietana oraz makaron.
Czy mogę użyć innego rodzaju makaronu do tego przepisu?
Tak, możesz użyć dowolnego rodzaju makaronu, ale najlepiej sprawdzą się te, które dobrze wchłaniają sos, jak penne czy fusilli.
Jakie są najlepsze sposoby na przechowywanie resztek makaronu z chorizo?
Resztki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce i spożyć w ciągu 2-3 dni. Można je również zamrozić.
Czy mogę dodać inne warzywa do sosu chorizo?
Oczywiście! Możesz dodać np. cukinię, bakłażana lub szpinak, aby wzbogacić smak i wartości odżywcze dania.
Jakie wino najlepiej pasuje do makaronu z chorizo?
Do makaronu z chorizo najlepiej pasuje czerwone wino, takie jak Tempranillo lub Grenache, które dobrze komponuje się z pikantnym smakiem chorizo.
Odżywianie
- Węglowodany: 48.8g
- Tłuszcze: 24.7g
- Tłuszcze nasycone: 10.3g
- Białka: 22.3g
- Błonnik: 4.9g
- Cukry: 6.1g
- ProPoints: 14
- SmartPoints: 17
Oceń ten przepis