Jabłecznik czekoladowy z budyniem

vote now
Jabłecznik czekoladowy z budyniem



Ciekawa wersja jabłecznika na czekoladowym spodzie. Czekoladowy spód i wierzch idealnie komponują się z delikatnym smakiem waniliowego budyniu, który lekką pierzynką przykrywa cynamonowe jabłka. Jabłecznik jest naprawdę pyszny, idealnie smakuje z gałką lodów waniliowych.

SkładnikiCiasto czekoladowe kruche:400 g mąki250 g cukru7 łyżek kakao1 łyżeczka cukru waniliowego (przepis) 1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g masła2 jajaJabłka:10 jabłek60 g cukru1 łyżeczka cynamonuBudyń waniliowy:750 ml mleka4 łyżki cukru2 budynie wanilioweSposób przygotowaniaCiasto:Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, kakao, szczyptę soli, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i mieszamy. Na mące układamy pokrojone masło i siekamy je lub rozgniatamy widelcem. Grudki ciasta rozcieramy palcami, dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30min. Blaszkę o wymiarach ok. 24 x 34 cmwykładamy papierem do pieczenia.1/2 schłodzonego ciasta wykładamy na dno blaszki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Resztę ciasta wstawiamy do zamrażarki.Jabłkamyjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na plasterki i mieszamy z cukrem oraz cynamonem.Jabłka wykładamy na przygotowany spód.Budyń: 600 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałych 150ml mleka rozpuszczamy budynie, mieszamy. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy kilka minut cały czas mieszając.Gorący budyń wylewamy na jabłka.Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy wierzch ciasta.Jabłecznik pieczemy ok. 50minw temp. 180°C.Po ostudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.Podajemy z gałką ulubionych lodów lub bitą śmietaną.Smacznego!


T teczka kucharska

Komentarze

Oceń ten przepis:




+