Petitchef PL

Gołąbki z zieloną soczewicą w pomidorach





ok. 12 sztuk

1 średnia kapusta włoska
200 g zielonej soczewicy
1 średnia marchewka starta na dużych oczkach
3 ząbki czosnku
2 cebule
10 cm kawałek pora (zielona część)
łyżeczka bazylii suszonej
1/2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka suszonego majeranku
natka pietruszki

puszka momidorów
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki cukru 
szczypta cynamonu
koperek
sól, piperz
sczypta chili
olej, łyżka masła



Farsz: 
Soczewicę gotujemy do miękkości z majerankiem i kminkiem, pod koniec gotowania solimy. Odcedzamy.
Siekamy drobno 1 cebulę, 2 ząbki czosnku i por - szklimy na oleju i maśle.
Soczewicę blendujemy (nie musi być zupełna papka), dodajemy pozostałe składniki i marchewkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Kapustę zaparzamy (zostawiamy 3 liście) zdejmując po kolei liście, odsączamy, studzimy i wykrawamy twarde części.
Nakładamy farsz w liście i zawijamy gołąbki. 




Układamy w naczyniu w którym będą się próżyły, na dno układamy 3 zewnętrzne umyte liście kapusty. Układamy gołąbki ciasno obok siebie - nie rozpadną się wtedy tak łatwo. Zalewamy sosem pomidorowym, podlewamy odrobiną bulionu i dusimy ok. 40 minut do miękkości kapusty.



Sos: 
Siekamy drobno 1 cebulę i ząbek czosnku, szklimy na łyżce oleju, dodajemy bazylię, chili, dodajemy rozgniecione pomidory wraz z zalewą, doprawiamy solą, cukrem i octem. Odparowujemy krótko sos, pod koniec dodajemy garść posiekanego koperku. Zalewamy sosem gołąbki ułożone warstwowo i dusimy pod przykryciem.










Oceń ten przepis:



Menu dnia