Financiers z wiśniami
vote now
Bardzo lubię wszystkie wypieki z migdałami, po prostu nie mogę się im oprzeć :- ) Pewnie dlatego tak lubię finansjerki? A może dlatego, że piecze je się błyskawicznie i można w łatwy sposób zagospodarować niewykorzystane białka? Na blogu znajdziecie finansjerki z truskawkami, a tym razem przedstawiam Wam przepis na wiśniowe ciasteczka. Przyznacie, że prezentują się uroczo i zapewniam , że świetnie smakują do popołudniowej kawy :- )
170 g masła135 g mielonych migdałów80 g mąki orkiszowej typ 450200 g cukru pudru180 g białek (z 6 – 7 jaj)ok. 18 wydrylowanych wiśni, przekrojonych na pół
Składniki na 12 sztuk:
170 g masła135 g mielonych migdałów80 g mąki orkiszowej typ 450200 g cukru pudru180 g białek (z 6 – 7 jaj)ok. 18 wydrylowanych wiśni, przekrojonych na pół
Masło roztopić na małym ogniu, tak aby nabrało orzechowego koloru (trzeba je lekko spalić). W misce wymieszać suche składniki mąkę, cukier puder i zmielone migdały. Szpatułką dokładnie wmieszać białka (bez ubijania na pianę). Ciasto przełożyć do specjalnych prostokątnych foremek do pieczenia finansjerek. Jeśli takich nie macie możecie podobnie jak ja upiec je w formie na muffiny. Na każdą porcję wyłożyć trzy połówki wiśni. Piec w temperaturze 230ºC przez 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200ºC i piec kolejne 5 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciastka na 7 – 8 minut.
Wystudzić na kratce.
Smacznego :- )
Gdy w brzuchu burczy...
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!