Dorsz w chrupiącej panierce
vote now
Proponujemy dorsza w naszym wydaniu, czyli usmażonego w chrupiącym cieście na głębokim oleju podanego z dodatkiem ćwikły z chrzanem. Tak zestawione smaki są niepowtarzalne i niestety nie jesteśmy ich w stanie opisać słowami ani przedstawić na zdjęciach.
Składniki:
-filety z dorsza bez skóry w ilości, zależnej od potrzeb
-przyprawa do ryb
-sól
-1 i 1/3 szklanki mąki
-1 szklanka bardzo zimnej wody
-1 jajko
-olej do smażenia
Filety płuczemy, dokładnie osuszamy, dzielimy na połówki i przyprawiamy solą
i przyprawą do ryb.
Odstawiamy na ok. godzinę.
Do mąki dodajemy 1/4 łyżeczki soli, wodę i jajko i dokładnie mieszamy.
W garnku rozgrzewamy olej.
Filety moczymy w cieście i wkładamy do głębokiego oleju.
Smażymy do zrumienienia z obu stron.
Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.
Jak już wspominaliśmy, najlepiej smakuje z dużą ilością ćwikły z chrzanem.
Smacznego!
Maminek kulinarny
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!