Dorsz w chrupiącej panierce

vote now
Dorsz w chrupiącej panierce



Proponujemy dorsza w naszym wydaniu, czyli usmażonego w chrupiącym cieście na głębokim oleju podanego z dodatkiem ćwikły z chrzanem. Tak zestawione smaki są niepowtarzalne i niestety nie jesteśmy ich w stanie opisać słowami ani przedstawić na zdjęciach.

Składniki:
-filety z dorsza bez skóry w ilości, zależnej od potrzeb
-przyprawa do ryb
-sól
-1 i 1/3 szklanki mąki
-1 szklanka bardzo zimnej wody
-1 jajko
-olej do smażenia


Filety płuczemy, dokładnie osuszamy, dzielimy na połówki i przyprawiamy solą
i przyprawą do ryb.
Odstawiamy na ok. godzinę.


Do mąki dodajemy 1/4 łyżeczki soli, wodę i jajko i dokładnie mieszamy.


W garnku rozgrzewamy olej.
Filety moczymy w cieście i wkładamy do głębokiego oleju.


Smażymy do zrumienienia z obu stron.
Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.


Jak już wspominaliśmy, najlepiej smakuje z dużą ilością ćwikły z chrzanem.


Smacznego!



M Maminek kulinarny

Komentarze

Oceń ten przepis:




+