Wilgotna i chrupiąca brioche perdu
zagłosuj teraz
Wszyscy słyszeliśmy o francuskich tostach, ale teraz możemy cieszyć się nimi równie dobrze dzięki brioche perdu! To prosty i skuteczny przepis na śniadanie, podwieczorek lub sycący niedzielny brunch. Co więcej, nie potrzeba wielu składników! Świetny przepis przeciwko marnotrawstwu, jeśli masz jakieś brioszki pozostałe z poprzedniego śniadania ;-) Poniżej przedstawiamy szczegółowe objaśnienia i życzymy smacznego!
Składniki
4
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania10 min
W dużej misce wymieszaj jajka, cukier, cukier waniliowy i mleko.
Zanurz kromki brioszki w mieszance i pozostaw do namoczenia.
Roztop masło na patelni. Umieść namoczone brioszki na patelni i smaż przez 5 minut na średnim ogniu. Odwróć i smaż przez 3 minuty.
I gotowe, twoje brioszki są już przygotowane! Posyp je cukrem pudrem lub posmaruj pastą, karmelem, dżemem, miodem...
Obserwacje
Mleko można zastąpić napojem roślinnym, cukier - brązowym, a cukier waniliowy - 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego.
Brioszkę można zastąpić chlebem, rogalikami lub innymi wypiekami.
Jeśli brioszka jest twarda, namocz ją dłużej w mieszance. Z drugiej strony, jeśli jest świeża, nie mocz jej zbyt długo.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 678Kcal
- Węglowodany: 80.5g
- Tłuszcze: 29.6g
- Tłuszcze nasycone: 15.6g
- Białka: 20.8g
- Błonnik: 3.2g
- Cukry: 20.9g
- ProPoints: 18
- SmartPoints: 25
Informacje żywieniowe za 1 porcję (308g)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis