Czekoladowy tort urodzinowy
vote now
Urodzinowy tort mojego już 9 letniego syna, w nowym wydaniu i nadal ulubiony w tej kwestii nic się nie zmieniło. :)
Składniki na biszkopt:150 g roztopionego masła
200g cukru
150 gorzkiej czekolady 70% kakao
6 jajek
140g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:Śmietana 30% 750 ml.
2 śmietanfix
4 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki kompotu wiśniowego do nasączania blatów
0,5 l. Dżem wiśniowy ( domowy)
1 łyżka mączki ziemniaczanej
Kilka kostek czekolady do starcia i posypania
1. Czekoladę podzielić na kostki i roztopić w kąpieli wodnej. Masło roztopić w osobnym garnku tak by pozostały grudki.
2. Oddziel żółtka od białek. Czekoladę zmiksuj z masłem i żółtkami. Powoli wsypuj cukier i mieszaj łopatką. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę mikserem, połącz z masą czekoladową, delikatnie wymieszaj.
3. Tortownicę o średnicy 21 cm. wysmaruj tłuszczem. Wlej do formy masę, wyrównaj łopatką i wstaw na 40 min. do ciepłego piekarnika nastawionego na 175 stopni C.
4.Na patelni rozgrzej dżem i dodaj 150 ml. wody, zagęść całość za pomocą mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie, odstaw.
5. Wystudzony biszkopt podziel na trzy równe blaty nie zapominając o ścięciu wierzchu. Zimną Śmietanę ubijaj a pod koniec ubijania dodaj 4 łyżki cukru pudru i śmietanfix.
6. Na paterze połóż 1 część ciasta i nasącz ją kompotem. Na ciasto wyłóż część wiśni i śmietany (1/3) Przykryj kolejnym nasączonym blatem. Nałóż kolejną część masy wiśniowej i śmietany, resztę śmietany i wiśni zostaw na wykończenie tortu. Przykryj kolejnym blatem, nasącz i dociśnij do reszty. Całość wykończ pozostawioną śmietaną, Na wierzchu tortu rozprowadź resztę wiśni i udekoruj startą czekoladą. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Najlepszy jest na drugi dzień :) Smacznego
Składniki na biszkopt:150 g roztopionego masła
200g cukru
150 gorzkiej czekolady 70% kakao
6 jajek
140g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:Śmietana 30% 750 ml.
2 śmietanfix
4 łyżki cukru pudru
1/4 szklanki kompotu wiśniowego do nasączania blatów
0,5 l. Dżem wiśniowy ( domowy)
1 łyżka mączki ziemniaczanej
Kilka kostek czekolady do starcia i posypania
1. Czekoladę podzielić na kostki i roztopić w kąpieli wodnej. Masło roztopić w osobnym garnku tak by pozostały grudki.
2. Oddziel żółtka od białek. Czekoladę zmiksuj z masłem i żółtkami. Powoli wsypuj cukier i mieszaj łopatką. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę mikserem, połącz z masą czekoladową, delikatnie wymieszaj.
3. Tortownicę o średnicy 21 cm. wysmaruj tłuszczem. Wlej do formy masę, wyrównaj łopatką i wstaw na 40 min. do ciepłego piekarnika nastawionego na 175 stopni C.
4.Na patelni rozgrzej dżem i dodaj 150 ml. wody, zagęść całość za pomocą mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie, odstaw.
5. Wystudzony biszkopt podziel na trzy równe blaty nie zapominając o ścięciu wierzchu. Zimną Śmietanę ubijaj a pod koniec ubijania dodaj 4 łyżki cukru pudru i śmietanfix.
6. Na paterze połóż 1 część ciasta i nasącz ją kompotem. Na ciasto wyłóż część wiśni i śmietany (1/3) Przykryj kolejnym nasączonym blatem. Nałóż kolejną część masy wiśniowej i śmietany, resztę śmietany i wiśni zostaw na wykończenie tortu. Przykryj kolejnym blatem, nasącz i dociśnij do reszty. Całość wykończ pozostawioną śmietaną, Na wierzchu tortu rozprowadź resztę wiśni i udekoruj startą czekoladą. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Najlepszy jest na drugi dzień :) Smacznego
MOJE GOTOWANIE
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!