Ciasto marchewkowe - przepis na pyszne ciasto marchewkowe z orzechami

zagłosuj teraz
Desser
średnie
1 h
603 Kcal

Prawdopodobnie słyszałeś już o słynnym cieście marchewkowym! To prawda, że to ciasto marchewkowe może doprowadzić do ogólnego zdumienia. Ale dlaczego nie zrobić go samemu? Dodaj trochę orzechów włoskich i gotowe!

Składniki

8

Na ciasto :

Do kremu:

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Gotowania30 min
  • Ciasto marchewkowe - przepis na pyszne ciasto marchewkowe z orzechami - Przygotowanie krok 1Wbić 3 jajka.
    Miksując, dodać pozostałe składniki w następującej kolejności:
    + olej
    + roztopione masło (nie gorące)
    + ekstrakt waniliowy
    + brązowy cukier
    + cukier biały
    + połowa mąki

    Dobrze wymieszać.
  • Ciasto marchewkowe - przepis na pyszne ciasto marchewkowe z orzechami - Przygotowanie krok 2Następnie dodać :
    + resztę mąki
    + cynamon
    + sól
    + proszek do pieczenia

    Dobrze wymieszać, aby uzyskać gładkie ciasto.
  • Ciasto marchewkowe - przepis na pyszne ciasto marchewkowe z orzechami - Przygotowanie krok 3Zmiksuj marchewki i dodaj do masy za pomocą szpatułki.

    Dobrze wymieszać.
  • Ciasto marchewkowe - przepis na pyszne ciasto marchewkowe z orzechami - Przygotowanie krok 4Na koniec dodaj orzechy włoskie i dobrze wymieszaj szpatułką.
  • Ciasto marchewkowe - przepis na pyszne ciasto marchewkowe z orzechami - Przygotowanie krok 5Wysmarować masłem dwie foremki o tej samej średnicy i równomiernie rozdzielić między nie ciasto.
    Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
  • Ciasto marchewkowe - przepis na pyszne ciasto marchewkowe z orzechami - Przygotowanie krok 6W międzyczasie przygotuj krem:
    Energicznie zmiksować masło w temperaturze pokojowej.
    Dodać cukier puder.

    Dobrze wymieszać do uzyskania kremowej konsystencji.
  • Ciasto marchewkowe - przepis na pyszne ciasto marchewkowe z orzechami - Przygotowanie krok 7Na koniec dodaj serek Philadelphia i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
    Odstawić do lodówki na 5 minut.
  • Ciasto marchewkowe - przepis na pyszne ciasto marchewkowe z orzechami - Przygotowanie krok 8W międzyczasie oba ciasta się piekły.
    Pozostawić do ostygnięcia przed wyjęciem z foremek.
    Przyciąć wierzchy ciastek za pomocą krajalnicy do biszkoptów, tak aby były tej samej wysokości (zobacz film na końcu przepisu).
  • Ciasto marchewkowe - przepis na pyszne ciasto marchewkowe z orzechami - Przygotowanie krok 9Rozsmaruj krem na wierzchu jednego z dwóch ciast (nie cały, więcej będzie potrzebne do ostatecznej dekoracji na wierzchu).
  • Ciasto marchewkowe - przepis na pyszne ciasto marchewkowe z orzechami - Przygotowanie krok 10Umieść drugie ciasto na pierwszym i udekoruj wierzch za pomocą rękawa cukierniczego.
  • Ciasto marchewkowe - przepis na pyszne ciasto marchewkowe z orzechami - Przygotowanie krok 11Na koniec posyp cynamonem i wstaw do lodówki na 10-15 minut przed podaniem.

    I to wszystko!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Jakie są kluczowe składniki ciasta marchewkowego?

Kluczowe składniki to marchew, orzechy włoskie, masło, jajka, mąka oraz przyprawy takie jak cynamon i ekstrakt waniliowy.

Czy mogę użyć innych orzechów zamiast orzechów włoskich?

Tak, możesz użyć orzechów pekan, migdałów lub innych ulubionych orzechów, aby nadać ciastu inny smak.

Jak długo piec ciasto marchewkowe?

Ciasto marchewkowe piecze się przez około 30 minut w temperaturze 180°C, aż będzie złociste i sprężyste w dotyku.

Czy ciasto marchewkowe można zamrozić?

Tak, ciasto marchewkowe można zamrozić, ale najlepiej zamrozić je bez kremu, a dodać go po rozmrożeniu.

Jakie są najlepsze sposoby na dekorację ciasta marchewkowego?

Możesz udekorować ciasto kremem, posypać cynamonem, dodać orzechy lub świeże owoce, aby nadać mu atrakcyjny wygląd i smak.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 603Kcal
  • Węglowodany: 55.7g
  • Tłuszcze: 36.3g
  • Tłuszcze nasycone: 15.6g
  • Białka: 9.8g
  • Błonnik: 3.1g
  • Cukry: 32.7g
  • ProPoints: 16
  • SmartPoints: 26
Informacje żywieniowe za 1 porcję (170g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
mikser
PPetitchef_PL

Pytania

A gdzie w kolejnośći drożdże?

Drożdże dodajemy razem z mąką, cynamonem i solą w drugim kroku, gdy mieszamy suche składniki. To zapewni równomierne rozprowadzenie w cieście.

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: