Ciasto grawitacyjne
zagłosuj teraz
Masz ochotę zachwycić swoich gości? Nic nie zrobi tego lepiej niż piękny tort grawitacyjny ;-)
Składniki
10
Ganache :
Materiały
- 1 słomka
- 1 arkusz ręcznika papierowego
- 1 drewniany szpikulec
Przygotowanie
Przygotuj podstawowe ciasta, upiecz je i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj ganache: doprowadź śmietankę do wrzenia, a następnie zalej kawałki czekolady. Mieszaj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Schłodź, aż będzie gotowa do użycia (nie za długo, w przeciwnym razie może stwardnieć).
Posmaruj słomkę rozpuszczoną czekoladą i ułóż na niej M&M's. Podnieś słomkę, aby móc ją obrócić.
Kontynuuj przyklejanie M&M's na wierzchu, aby były grubsze, zanurzając je najpierw w czekoladzie, aby się przykleiły. Pozostaw do zastygnięcia na 5 minut, a następnie schłodź przed użyciem.
Rozprowadź ganache na wierzchu pierwszego ciasta. Następnie umieść drugie ciasto do góry nogami na pierwszym.
Rozprowadź pozostały ganache na wierzchu i bokach ciasta, które powinno być całkowicie pokryte. Dobrze wygładź wierzch.
Przyklej herbatniki Finger dookoła ciasta, pozostawiając przestrzeń około 2 klinów.
Przyklej M&M's do krawędzi pustego ciasta, używając ganache jako kleju.
Zrób to samo na wierzchu ciasta, formując plasterek na samym środku. Wbij drewniany szpikulec w ciasto pod kątem.
Następnie wepchnij słomkę pokrytą M&M's na szpikulec.
Używając roztopionej czekolady, przyklej M&M's do rogu słomki i tortu, na talerzu do serwowania i wzdłuż tortu, aby uzyskać realistyczny efekt.
Weź pustą paczkę M&M's i umieść na niej arkusz ręcznika papierowego, aby nadać jej puszysty efekt. Następnie umieść go na słomce, aby dopełnić iluzji.
Teraz ciasto grawitacyjne jest gotowe!
Obserwacje
M&M's: wolimy używać małych, które są lżejsze, ale można też użyć dużych.
Przyklejanie M&M's: W naszym przepisie przyklejamy M&M's do słomki przed włożeniem jej do ciasta (kroki 3 i 4), tj. poziomo. Możesz jednak przykleić je po włożeniu słomki, tj. pionowo, ale może to potrwać dłużej, ponieważ będziesz musiał poczekać, aż czekolada zastygnie przed dodaniem kolejnych słodyczy.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 313Kcal
- Węglowodany: 20.5g
- Tłuszcze: 23.4g
- Tłuszcze nasycone: 10.3g
- Białka: 2.9g
- Błonnik: 4.2g
- Cukry: 11.8g
- ProPoints: 9
- SmartPoints: 13
Informacje żywieniowe za 1 porcję (95g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:




Oceń ten przepis