Petitchef PL

Ciasto "Leśny mech"



Jesień za pasem a u mnie na przekór kalendarzowi zielono i niemal wiosennie :) Zapraszam Was na przepyszne ciasto pod wdzięczną nazwą "Leśny mech". Ciasto jest delikatne, idealnie trafiające ze słodyczą w punkt. Swój dosyć nietypowy kolor zawdzięcza.... szpinakowi :) Tak, tak - dobrze słyszycie :) Wiem, że to może szokować, ale skoro były już ciasta z burakiem (klik), cukinią (klik), marchewką (klik) czy nawet ziemniakiem (klik) -  to czemu nie ze szpinak?
W tym miejscu od razu pragnę donieść, że jest on kompletnie niewyczuwalny w smaku. Jeśli nikomu nie powiecie co dodaliście do ciasta - gwarantuję, że goście się nie zorientują :)
Przepis znalazłam na stronie Qchniakaroli.pl . Polecam bardzo, zwłaszcza niedowiarkom, że ze szpinaku można zrobić pyszne ciasto :)


Składniki na ciasto:
5 dużych jajek
1i 1/4 szkl cukru
1,5 szkl oleju
3 szkl mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
450g szpinaku mrożonego (rozdrobniony, rozmrożony i lekko odciśnięty)

Jajka ubić z cukrem na puszysta masę następnie powoli wlewać olej oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodać szpinak i zmiksować raz jeszcze.
Ciasto przelać do blaszki (25x35) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 60 minut w temp. 175 stopni

Składniki na masę:
1 galaretka agrestowa+400ml wrzątku (pokrojona w kostkę)
1 litr śmietany kremówki (u mnie 990 ml)
2 galaretki cytrynowe+500ml wrzątku (konsystencja półpłynna)
2 łyżki cukru pudru ((można ewentualnie dosłodzić jeśli wolicie)

ponadto:
jeżyny i borówki do dekoracji


Zieloną galaretkę rozpuścić i odstawić do stężenia. Następnie pokroić ją w kostkę. Żółte galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia i osiągnięcia konsystencji półpłynnej (tężejącej).
Śmietanę ubić z cukrem pudrem.  Następnie dodać do niej tężejąca galaretkę i zmiksować. Na koniec dodać pokrojona galaretkę w kostkę i delikatnie wymieszać.

Z upieczonego ciasta ściąć wierzch i dokładnie go pokruszyć (wcześniej usunąć wierzchnią brązową część). Na ciasto wyłożyć masę śmietanową. Na nią wysypać pokruszone ciasto. Wstawić do lodówki celem stężenia.
Wierzch ciasta dodatkowo udekorować jeżynami i borówkami.
Smacznego :)



 

 













Oceń ten przepis:

Podobne przepisy



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: