Petitchef PL

Ciasto czekoladowe z malinami i słonecznikiem

Jak mijają Wam wakacje? W tym roku chyba nie możemy narzekać na brak słońca, co za cudowne lato:- )  I choć na urlopie nie mam za bardzo ochoty na pieczenie ciast to moje obżartuchy zawsze namówią mnie na jakiś smakołyk. Ze składników, które miałam pod ręką  upiekłam  proste ciasto z dodatkiem kakao i malin. Ponieważ zabrałam ze sobą spory zapas ziaren słonecznika (które często uprażone wsypuję do sałatek), dodałam także ich sporą ilość do ciasta. Uwielbiam połączenie czekolady i malin, wszystkim którzy mają trochę więcej czasu i miejsce w lodówce polecam orzeźwiający tort cappuccino z malinami.
Składniki:
250 g masła1  szklanki cukru1 cukier waniliowy6 czubatych łyżek kakao4 duże jaja (osobno białka i żółtka)szczypta soli½  szklanki wody1 ½  szklanka razowej mąki orkiszowej¾  szklanki mielonego słonecznika1 łyżka  proszku do pieczenia2 łyżki ziarenek słonecznika1 opakowanie malin (250 g)
Masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i wodę włożyć do garnka. Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż cukier się rozpuści a całość zawrze. Odlać ⅓ szklanki syropu, który zostanie wykorzystany jako lukier.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z mielonym słonecznikiem . Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Do lekko przestudzonego syropu kakaowego (ale wciąż ciepłego) dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, mielonym słonecznikiem.  Kolejno dodawać żółtka, starannie wymieszać. Do ciasta dodać w dwóch porcjach pianę z białek – wmieszać delikatnie. Ciasto przełożyć do formy o średnicy ok. 26 cm  z „dziurką”. Na wierzchu ułożyć maliny dziurkami do góry i całość posypać 2 łyżkami słonecznika.
Ciasto piec w prodiżu lub w piekarniku w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut, do tzw. „suchego patyczka”.

Jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem kakaowym.

Smacznego:- )

 








Oceń ten przepis:

Podobne przepisy



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: