Petitchef PL

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym



Pomysł na obiad we włoskim stylu. Ostatnim razem kiedy proponowałam cannelloni, było pod pyszną białą pierzynką. Tym razem, makaron po brzegi wypełniony mięsem, utulony w pysznym pomidorowym sosie. Pięknie prezentuje się na talerzu, a jeszcze lepiej smakuje. Przekonajcie się sami!





Składniki na sos:
1 cebula1 łyżka oliwy6 ząbków czosnku5 liści bazylii3 puszki pokrojonych pomidorów2 łyżeczki cukru¼ łyżeczki płatków chili½ szklanki wodySól i pieprz do smaku


Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez minutkę. Dodajemy pomidory, wodę i wszystko razem dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy cukier, bazylię, płatki chili i gotujemy kolejne 5 minut aż pomidory całkowicie się ugotują. Całość miksujemy by powstał gładki sos i doprawiamy solą i pieprzem.


Ponadto:
1 opakowanie rurek makaronu cannelloni (20 sztuk)750 g mielonego mięsa1 cebula pokrojona w drobniutką kostkę1 łyżka oliwySól i pieprz do smaku80 g sera startego na tarce do oprószenia


Na drugiej patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulkę i smażę by się zeszkliła, dodaje mięso, doprawiam solą, pieprzem i smażę tak długo, aż mięso straci swój surowy kolor. Gdy mięso wygląda już apetycznie dodaje 400 ml zmiksowanego sosu i razem gotuje 10 minut. Odstawiam wszystko by ostygło. 
Niestety nadziewanie rurek gorącym sosem jest niepraktyczne, można się poparzyć.
Kiedy mięsne nadzienie jest gotowe i wystudzone napełniam nim rurki po same brzegi i układam w naczyniu żaroodpornym, jedna obok drugiej nie mogą leżeć na sobie.

Najlepszy sposób to; przełożyć masę do woreczka, odciąć końcówkę na rogu by powstał 1 centymetrowy otwór, rurkę postawić na blasze i z góry wycisnąć do niej nadzienie, aż będzie cała wypełniona. Nadzienia wystarczy na wszystkie rurki. Nie można wkładać mniej bo wówczas rurka podczas pieczenia straci swój kształt i się zapadnie. Będzie brzydki placek.
Gotowe rurki zalewam pozostałym sosem oprószam serem i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę przez 25 minut.

Podaje do stołu zaraz po upieczeniu i nakładam na talerze. Pozostałości można odgrzewać w mikrofalówce lub piekarniku.
Smacznego!
Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!








Oceń ten przepis:
Pokań inny kod = 



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: