Zupa z ciecierzycy ze szpinakiem
zagłosuj teraz
Aby uzyskać przepis, który jest łatwy w przygotowaniu i zapewnia ciepło w chłodne dni, wybierz tę zupę! Dzięki dodatkowi ciecierzycy i szpinaku jest ona pełnowartościowa i zbilansowana, a także prosta w przygotowaniu! To także świetna wskazówka, gdy chcesz zachęcić dzieci (lub dorosłych ;-) ) do jedzenia warzyw!
Składniki
5
Materiały
- Tłuczek
- Rondel
- Patelnia
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania30 min
Pokrój czerstwy chleb na kawałki i usmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Upewnij się, że jest jak najbardziej suchy.
Dodaj posiekane gałązki pietruszki do chleba.
Drobno posiekaj ząbki czosnku i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj paprykę i smaż przez około dziesięć sekund.Dodaj czosnek do chleba i pietruszki i zmiażdż tłuczkiem. Postaraj się uzyskać jak najdrobniejszą mieszankę. Odstaw na bok.
W dużym rondlu podsmaż posiekaną cebulę na oliwie z oliwek. Gdy stanie się przezroczysta, dodaj coulis pomidorowe i dobrze wymieszaj.
Następnie dodaj odsączoną ciecierzycę i umyty szpinak. Gotuj przez kilka minut, regularnie mieszając.
Zalej wodą (1 cm ponad składniki) i dodaj mieszankę chleba. Dopraw solą i pieprzem oraz dodaj liść laurowy. Dobrze wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 30 minut.
Zupa z ciecierzycy ze szpinakiem jest już gotowa!
Obserwacje
Chleb: możesz użyć świeżego chleba, ale dobrze go opiecz, aby usunąć jak najwięcej wilgoci.
Coulis pomidorowy: ponieważ jest to przepis inspirowany Hiszpanią, coulis pomidorowy jest w rzeczywistości sosem o nazwie Tomate Frito, rodzajem słodkiego hiszpańskiego coulis. Jeśli go masz, użyj go zamiast klasycznego coulis pomidorowego.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 157Kcal
- Węglowodany: 20.8g
- Tłuszcze: 4.2g
- Tłuszcze nasycone: 0.6g
- Białka: 6.1g
- Błonnik: 5.9g
- Cukry: 2.8g
- ProPoints: 4
- SmartPoints: 5
Informacje żywieniowe za 1 porcję (127g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis