Zupa z Siły 2 :) … czyli zupa dyniowa
vote now
Jakie to uczucie gotować dla jedenaściorga wspaniałych dużych
i małych żeglarzy , a potem patrzeć jak z apetytem pałaszują, aż uszy im się trzęsą, a niektórzy proszą o dokładkę? Powiem Wam, że to naprawdę cudowne uczucie, a ich pełne brzuszki
i zadowolone miny są najlepszą zapłatą i olbrzymią satysfakcją. Dodam, że pogoda w ostatnim tygodniu wakacji nam dopisała :) Mogliśmy więc i pływać, i spacerować, i robić kolarskie wycieczki i robić wszystko to na co tylko mieliśmy ochotę. Wieczorami przy stoliku karcianym ogrywaliśmy się wzajemnie w macao. Czy wiecie, że ta gra jest jak rosół? …
i małych żeglarzy , a potem patrzeć jak z apetytem pałaszują, aż uszy im się trzęsą, a niektórzy proszą o dokładkę? Powiem Wam, że to naprawdę cudowne uczucie, a ich pełne brzuszki
i zadowolone miny są najlepszą zapłatą i olbrzymią satysfakcją. Dodam, że pogoda w ostatnim tygodniu wakacji nam dopisała :) Mogliśmy więc i pływać, i spacerować, i robić kolarskie wycieczki i robić wszystko to na co tylko mieliśmy ochotę. Wieczorami przy stoliku karcianym ogrywaliśmy się wzajemnie w macao. Czy wiecie, że ta gra jest jak rosół? …
Tak, tak – jak rosół. Tylu ilu graczy tyle różnych zasad. Z rosołem jest podobnie. Tyle ile kucharek – tyle różnych przepisów na ten cudowny złocisty wywar. Mieliśmy nie lada kłopot aby ustalić jakieś wspólne zasady i porządek w grze :) ale potem było już tylko bardzo, bardzo wesoło.
Niestety wszystko co dobre szybko się kończy i musieliśmy pożegnać naszą oazę spokoju, dzikiego ptactwa, wspólnych gier
i zabaw.
Niestety wszystko co dobre szybko się kończy i musieliśmy pożegnać naszą oazę spokoju, dzikiego ptactwa, wspólnych gier
i zabaw.
Jutro do szkoły, do pracy … do obowiązków jednym słowem. Koniec wakacji. Najbardziej będzie mi brakowało wspólnych posiłków, które razem przygotowywaliśmy, spożywaliśmy, naszych rozmów, śmiechów, żartów, wspólnego bytowania.
A jeśli chodzi o zupę z Siły 2 ...
Potrzebne będzie:
3 marchewki1 por1/4 niewielkiego selera1 średnia pietruszka 2 cebule4 jabłka1 duża dynia2 papryczki chili2-3 ząbki czosnku1 słoiczek koncentratu pomidorowego2-3 serki topione kremowe1-2 łyżeczki imbiru w proszkucynamon do smakuolej do przesmażenia cebulicukier trzcinowy do smaku
3 marchewki1 por1/4 niewielkiego selera1 średnia pietruszka 2 cebule4 jabłka1 duża dynia2 papryczki chili2-3 ząbki czosnku1 słoiczek koncentratu pomidorowego2-3 serki topione kremowe1-2 łyżeczki imbiru w proszkucynamon do smakuolej do przesmażenia cebulicukier trzcinowy do smaku
Jak wykonać:Warzywa umyć, obrać, pokroić na kawałki, zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości. Dynię obrać, wydrążyć, pokroić w kostkę ( w przypadku dyni Hokkaido
w przeciwieństwie do innych odmian, nie trzeba jej obierać :) )
i wrzucić do garnka z gotującymi się warzywami. Gotować dalej. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, kiedy będzie zeszklona dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
i dalej doprowadzamy do zrumienienia dodając umyte
i pokrojone na ćwiartki jabłka. Gdy cebula będzie już przysmażona, a jabłka zmiękną dodajemy je do gotującej się dyni z warzywami. Wszystko razem blendujemy dodając przecier pomidorowy oraz resztę przypraw do smaku. Na samym końcu dodaję serki, które delikatnie mieszam, do całkowitego ich rozpuszczenia się w kremie dyniowym oraz papryczkę chilii w całości – nie rozkrawać jej.
w przeciwieństwie do innych odmian, nie trzeba jej obierać :) )
i wrzucić do garnka z gotującymi się warzywami. Gotować dalej. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, kiedy będzie zeszklona dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
i dalej doprowadzamy do zrumienienia dodając umyte
i pokrojone na ćwiartki jabłka. Gdy cebula będzie już przysmażona, a jabłka zmiękną dodajemy je do gotującej się dyni z warzywami. Wszystko razem blendujemy dodając przecier pomidorowy oraz resztę przypraw do smaku. Na samym końcu dodaję serki, które delikatnie mieszam, do całkowitego ich rozpuszczenia się w kremie dyniowym oraz papryczkę chilii w całości – nie rozkrawać jej.
Zupa po kilku minutach jest gotowa do podania.
Można podawać z grzankami chlebowymi lub groszkiem ptysiowym.
Moi żeglarze byli bardzo zadowoleni z tej zupki po całym dniu żeglowania.
Na drugie danie dostali jeszcze ryż z sosem śliwkowo-jabłkowym … ale to już całkiem inna historia :)
sekrety małe i duże
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!