Zupa krem ze szparagów
vote now
Bardzo lekka, szybka w przygotowaniu i smaczna zupa krem. W sam raz na pierwsze danie dla miłośników szparagów. Polecam :)
Składniki na 4 porcje:500g białych szparagów 1 łyżka masła
1/4 szklanki śmietanki 30%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Pęczek koperku
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:Szparagi obieramy, obcinamy brzydkie końce i kroimy na 2 cm. kawałki. Podsmażamy w garnku na maśle, dodajemy 1l. wody i gotujemy do miękkości. Gdy szparagi będą już dość miękkie wyłączmy gaz i odstawiamy całość na 10 min. po tym czasie zupę miksujemy blęderem. Aby pozbyć się włókien przecedzamy zupę przez sito do drugiego garnka. Zmiksowany krem zaciągamy śmietanką wymieszaną z mączką ziemniaczaną( zagotować). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i posypujemy posiekanym koperkiem.
MOJE GOTOWANIE
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!