Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

vote now
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym


Koniec sierpnia, a czuje się jakby był październik. Chłodno, wietrznie, znów marzną dłonie i stopy, ale na ratunek przychodzą zupy. Rozgrzewające, aromatyczne, pełne smaku i świeżych warzyw, cóż może być lepszego. W sklepach pojawiają się pomarańczowe cuda, z których można przygotować masę pyszności. Mowa oczywiście o kształtnych dyniach, z których zrobicie np. DYŃKOWE BURGERY (chyba moje ulubione!), czy właśnie zupy. Tym razem przepis na delikatną zupę krem z dyni i mleczka kokosowego, do tego chrupiące skwarki tofu i szczypior, które świetnie się komponują z aksamitną konsystencją zupy.


Składniki (4 porcje):2 kg dyni wraz ze skórką, wydrążonej z pestek i miąższu
1 i 1/2 szkl. napoju kokosowego Alpro lub 1 puszka mleka kokosowego
3-4 łyżki sosu sojowego jasnego
3/4 szkl. bulionu warzywnego lub wody
2 ząbki zmiażdżone ząbki czosnku
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki ostrej lub słodkiej papryki

Do podania:1 kostka tofu naturalnego
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka sosu sojowego
4 łyżeczki stałej części mleczka kokosowego
4 łyżki szczypioru
Piekarnik rozgrzewamy do 200C, na blaszce do pieczenia układamy pokrojoną w mniejsze kawałki dynię. Pieczemy do momentu aż dynia będzie miękka, ok. 40-50 min. StudzimyKażdy kawałek dyni obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do garnkaDo dyni dolewamy mleko kokosowe i całość miksujemy na gładki kremDodajemy pozostałe składniki i gotujemy całość 15-20 minutTofu kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na 1 łyżeczce oliwy do momentu aż będzie złociste. Ściągamy z ognia, polewamy sosem sojowym i mieszamy.Gorącą zupę podajemy z kawałeczkami tofu, szczypiorkiem i odrobiną kokosowej śmietanki.




M MniuMniu - Kuchnia Wegańska

Komentarze

Oceń ten przepis:




+