Zima w kuchni Pięciu Przemian - recenzja

vote now
Zima w kuchni Pięciu Przemian - recenzja



W przedświątecznym ferworze postanowiłam Wam przedstawić tę książkę, potem nie będzie już czasu na czytanie i przeglądanie, a jedynie na realizację przepisów! :)

"Zima w kuchni Pięciu Przemian" Anny Czelej jak zwykle kolorowa, obfitująca w dania smaczne, zdrowe, pomysłowe i zaskakujące.
Znajdziecie tu nie tylko przepisy klasycze jak choćby barszcz czerwony, grzybową z łazankami czy kapuśniak ale cały wachlarz sałatek, zimowych surówek (surówka piękności, z kukurydzą i bananami, z buraków z orzechami), dań na ciepło i warzyw w wersji zimowej (np. buraki z jabłkami w majeranku, zapiekanka z fasoli ze śliwkami, frytki z marchewki).
Nie brakuje w książce przepisów na zimowe przekąski (kulki z fetymarmolada z daktyli), desery (tort makowo-czekoladowy,babeczki orzechowe, piernik na piwie) a wszystko okraszone kolorowymi zdjęciami zachęcającymi do jak najszybszego udania się do kuchni.

Książka podzielona jest na działy tematyczne i alfabetyczny spis potraw z wykazem potraw bezglutenowych, dzięki czemu szybko i łatwo odnajdziemy to co nas interesuje.
Wstęp zawiera kilka słów o filozofii Pięciu Przemian, co i jak jeść zimą, jakie potrawy i produkty wzmacniają nasze ciało o tej porze roku.
Czy zima w kuchni musi być nudna, uboga albo monotonna?

"Wbrew pozorom zimowe dania mogą być bardzo ciekawe i bogate. Przekonanie, że przyroda w zimie o czymś zapomniała, czegoś nam nie dostarczyła i nie dała, wynika z braku znajomości chińskiej filozofii przyrody [...] bo przyroda pomaga przetrwać trudne sytuacje wszystkim żywym istotom.Warto się więc zstanowić co mamy w zamian i dlaczego.Zimą jemy produkty które przechowują się w naturalny sposób : ziarna, orzechy, pestki, warzwa strączkowe, suszone owoce i zioła."Pora zimowa to gęste, zawiesiste zupy z dodatkiem kasz, bakalii i ryżu, które autorka poleca jeść zimą także na śniadanie, a unikać wychładzającego jogurtu czy cytrusów.
Unikamy sztucznie wyhodowanych zimą pomidorów, ogórkow czy sałaty.
Wychładzające są też jabłka czy gruszki, ale jeśli upieczemy je z dodatkiem rozgrzewających przypraw, to zupełnie zmienia postać rzeczy.
"Komponując dietę w czasie zmieniających się pór roku, warto zaufać przyrodzie i zwrócić uwagę na jej propozycje i obserwować czym odżywiają się zimą dzikie zwierzęta".Produkty w kuchni Pięciu przemian dzielimy według właściwości:

(O) PRZEMIANA OGNIA - SMAK GORZKI
(Z) PRZEMIANA ZIEMI - SMAK SŁODKI
(M) PRZEMIANA METALU - SMAK OSTRY
(W) PRZEMIANA WODY - SMAK SŁONY
(D) PRZEMIANA DRZEWA - SMAK KWAŚNY
Mam nadzieję że zaciekawiłam Was choć odrobinkę, polecam inne pory roku z tej serii:

Wiosna
Lato
Jesień

Czym charakteryzuje się zimaw kuchni Pięciu Przemian - więcej tutaj.


Więcej o teorii kuchni Pięciu Przemian tutaj.
Moje przepisy z kuchni Pięciu Przemian w zakładce obok.


Książkę do recenzji otrzymałam od Wydawnictwa Illuminatio.



Z zufikowo

Komentarze

Oceń ten przepis:




+