Jak gotować szparagi?

zagłosuj teraz
Jak gotować szparagi?
Pierwsze danie
łatwe
15 min
46 Kcal

Wiosna przyniosła ze sobą wspaniałe sezonowe warzywo: szparagi. Chrupiące i smaczne, szparagi można jeść w sałatkach, risotto, zapiekankach i na wiele innych sposobów. Dzielimy się wszystkimi naszymi wskazówkami i technikami gotowania szparagów do perfekcji!

Składniki

2

Materiały

  • Rondel
  • Miska na sałatkę

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania10 min
  • Oczyść szparagi, odetnij żylastą część na dole szparagów i usuń małe wypustki z łodygi za pomocą obieraczki do warzyw.
  • Zanurz szparagi w pęczkach (trzymane pionowo za sznurek, z główkami na górze) w rondlu z zimną, osoloną wodą.
  • Po ponownym zagotowaniu gotuj przez 8-15 minut, w zależności od wielkości szparagów.
  • Po ugotowaniu umieść je w misce z lodowatą wodą, aby zachować ich ładny zielony kolor i jędrność, i są gotowe!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

-Jak usmażyć szparagi?

Wystarczy podsmażyć szparagi na patelni z mżawką oliwy z oliwek lub gałką masła, dodać szparagi i smażyć przez około dziesięć minut na małym ogniu, regularnie mieszając.
Nie jest konieczne obieranie zielonych szparagów, ponieważ są one bardziej miękkie niż białe szparagi, które należy obrać przed gotowaniem.
Szparagi można podawać z wieloma sosami, w tym z sosem mousseline, sosem winegret, sosem holenderskim i wieloma innymi.
Można je również spożywać z mżawką oliwy z oliwek i fleur de sel - prawdziwa uczta!

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 46Kcal
  • Węglowodany: 1.9g
  • Tłuszcze: 1g
  • Tłuszcze nasycone: 0.2g
  • Białka: 6.8g
  • Błonnik: 1.1g
  • Cukry: 1.9g
  • ProPoints: 1
  • SmartPoints: 1
Informacje żywieniowe za 1 porcję (201g)

Sprzęt do gotowania

Płyta grzewcza
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: