Domowe powidła śliwkowe
zagłosuj teraz
Wykorzystaj sezon na owoce i przygotuj pyszne domowe dżemy! Dziś mamy łatwy, nieskomplikowany przepis na dżem śliwkowy. Z zaledwie 3 składnikami można go odtworzyć krok po kroku. To idealny sposób na wstanie z łóżka każdego ranka :-)
Składniki
15
Materiały
- Marmite
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania30 min
Umieść śliwki bez pestek w garnku. Dodaj cukier i sok z cytryny, a następnie wymieszaj.
Wstaw na ogień i doprowadź do wrzenia.
Gdy mieszanina zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po 30 minutach nabierz odrobinę dżemu łyżką na zimny talerz. Jeśli dżem zastygnie, jest gotowy! W przeciwnym razie gotuj przez kolejne 10 minut.
Wlej dżem do słoika, zamknij go i natychmiast odwróć do góry dnem. Pozostaw w tej pozycji do ostygnięcia, co pozwoli na sterylizację słoika.
Powidła śliwkowe są już gotowe!
Obserwacje
Cytryna: niekoniecznie niezbędna, ale pomoże aktywować pektynę w owocach, dzięki czemu dżem dobrze stężeje.
Cukier kryształ: również nie jest niezbędny, ale jest preferowanym cukrem do robienia dżemu, ponieważ rozpuszcza się wolniej.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 123Kcal
- Węglowodany: 29.8g
- Tłuszcze: 0.1g
- Tłuszcze nasycone: 0g
- Białka: 0.3g
- Błonnik: 0.8g
- Cukry: 29.7g
- ProPoints: 3
- SmartPoints: 7
Informacje żywieniowe za 1 porcję (63g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis