Domowe powidła śliwkowe
zagłosuj teraz
Wykorzystaj sezon na owoce i przygotuj pyszne domowe dżemy! Dziś mamy łatwy, nieskomplikowany przepis na dżem śliwkowy. Z zaledwie 3 składnikami można go odtworzyć krok po kroku. To idealny sposób na wstanie z łóżka każdego ranka :-)
Składniki
15
Materiały
- Marmite
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania30 min
Umieść śliwki bez pestek w garnku. Dodaj cukier i sok z cytryny i wymieszaj.
Wstawić na ogień i doprowadzić do wrzenia.
Gdy mieszanina się zagotuje, umieść ją na małym ogniu i gotuj przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po 30 minutach nabierz odrobinę dżemu łyżką na zimny talerz. Jeśli dżem zastygnie, jest gotowy! Jeśli nie, gotuj przez kolejne 10 minut.
Wlej dżem do słoika, zamknij go i natychmiast odwróć do góry dnem. Pozostawić w tej pozycji do ostygnięcia. Spowoduje to sterylizację słoika z dżemem.
Powidła śliwkowe są już gotowe!
Obserwacje
Cytryna: niekoniecznie niezbędna, ale pomoże aktywować pektynę w owocach, dzięki czemu dżem dobrze stężeje.
Cukier kryształ: również nie jest niezbędny, ale jest preferowanym cukrem do robienia dżemu, ponieważ rozpuszcza się wolniej.
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!