Łatwe domowe limoncello
Masz ochotę na domowy likier, który stylowo dopełni posiłek? Wypróbuj nasz przepis na Limoncello, włoski napój o pysznym cytrynowym smaku, któremu nie możemy się oprzeć ;-) Jest łatwy w przygotowaniu i można go przechowywać w lodówce, aby zachować jego świeży smak. Możesz również dodać kilka kropli tego preparatu do swoich przepisów na tarty, panna cottę, sorbety lub risotto, aby uzyskać oryginalną, pikantną wersję! Przekonany? Postępuj zgodnie z przewodnikiem ↓ ↓
Składniki
Materiały
- Butelka o pojemności 1 litra
- Słoik o pojemności 1 litra
- Obieraczka
Przygotowanie
 Obierz wszystkie cytryny obieraczką do warzyw i zachowaj skórkę. Obierz wszystkie cytryny obieraczką do warzyw i zachowaj skórkę.
 Umieść je w słoiku i dodaj alkohol. Zamknij i pozostaw do maceracji na 2 tygodnie, z dala od ciepła i światła. Umieść je w słoiku i dodaj alkohol. Zamknij i pozostaw do maceracji na 2 tygodnie, z dala od ciepła i światła.
 Po tym czasie maceracji zagotuj wodę z cukrem i dodaj syrop do macerowanego alkoholu. Zamknij słoik i pozostaw na kolejne 24 godziny. Po tym czasie maceracji zagotuj wodę z cukrem i dodaj syrop do macerowanego alkoholu. Zamknij słoik i pozostaw na kolejne 24 godziny.
 Po tym czasie przecedź mieszaninę, aby usunąć skórkę z cytryny, i przelać limoncello do butelki. Schłódź przez kilka godzin. Po tym czasie przecedź mieszaninę, aby usunąć skórkę z cytryny, i przelać limoncello do butelki. Schłódź przez kilka godzin.
 A teraz proste domowe limoncello jest gotowe! A teraz proste domowe limoncello jest gotowe!
Obserwacje
Jak długo trwa przygotowanie limoncello?
Całkowity czas przygotowania limoncello to 20 minut, ale pamiętaj, że wymaga ono 2 tygodni maceracji.
Czy mogę użyć innego alkoholu zamiast wódki?
Tak, możesz użyć spirytusu owocowego, który również świetnie się sprawdzi w tym przepisie.
Jakie są najlepsze sposoby na wykorzystanie limoncello?
Limoncello można dodawać do deserów, takich jak tarty, panna cotta, sorbety, a nawet risotto, aby nadać im oryginalny smak.
Czy limoncello można przechowywać w lodówce?
Tak, limoncello najlepiej przechowywać w lodówce, aby zachować jego świeży smak.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania limoncello?
Potrzebujesz 4 cytryny, 50 cl wódki lub spirytusu owocowego, 400 g cukru oraz 50 cl wody.
Odżywianie
- Węglowodany: 20.5g
- Tłuszcze: 0.1g
- Tłuszcze nasycone: 0g
- Białka: 0.2g
- Błonnik: 0.5g
- Cukry: 20.3g
- ProPoints: 2
- SmartPoints: 7



Oceń ten przepis