Domowe grzane wino

zagłosuj teraz
Drink
łatwe
35 min
296 Kcal

Co powiesz na kieliszek grzanego wina na świąteczny aperitif? Świąteczny przepis ze słodkimi smakami przypraw :-) Cynamon, gałka muszkatołowa, anyż, nie zapominając o goździkach! I oczywiście czerwone wino ;-) Przedstawimy Ci krok po kroku proces przygotowania tego niezwykle łatwego drinka.

Składniki

4

Materiały

  • Garnek
  • Tarka

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania25 min
  • Domowe grzane wino - Przygotowanie krok 1Usuń skórkę z połowy cytryny i pomarańczy, a następnie pokrój cytrynę i pomarańczę w kostkę.
  • Domowe grzane wino - Przygotowanie krok 2Wlać czerwone wino do garnka. Dodać anyż i podgrzewać na małym ogniu. Dodać skórkę, cukier, goździki, startą gałkę muszkatołową, cynamon i pokrojone w kostkę owoce cytrusowe.
  • Domowe grzane wino - Przygotowanie krok 3Podgrzewać przez 25 minut na małym ogniu, a następnie przecedzić przed wlaniem grzanego wina z powrotem do garnka w celu podania!
  • Domowe grzane wino - Przygotowanie krok 4Podawaj, gotowe!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakie wino najlepiej nadaje się do grzanego wina?

Najlepiej używać czerwonego wina o pełnym smaku, takiego jak Merlot lub Cabernet Sauvignon, które dobrze komponuje się z przyprawami.
Tak, możesz eksperymentować z różnymi przyprawami, takimi jak imbir, kardamon czy wanilia, aby nadać grzanemu winu unikalny smak.
Grzane wino najlepiej spożyć od razu, ale można je przechowywać w lodówce do 2-3 dni, podgrzewając przed podaniem.
Tak, można użyć soku winogronowego lub innego soku owocowego jako bazy, dodając przyprawy, aby uzyskać podobny smak.
Do grzanego wina świetnie pasują plasterki pomarańczy, cytryny, a także orzechy lub suszone owoce jako przekąska.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 296Kcal
  • Węglowodany: 36.9g
  • Tłuszcze: 0.6g
  • Tłuszcze nasycone: 0.1g
  • Białka: 1.6g
  • Błonnik: 3.3g
  • Cukry: 31.7g
  • ProPoints: 4
  • SmartPoints: 13
Informacje żywieniowe za 1 porcję (285g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: