Domowe nuggetsy z kurczaka
zagłosuj teraz
Masz ochotę na kurczaka? Zrób chrupiące domowe nuggetsy! Jest to idealny przepis przeciwko marnotrawstwu, gdy chcesz wykorzystać resztki kurczaka z niedzieli lub gdy w lodówce leży kilka kotletów! Łatwe do zrobienia, wszystko co musisz zrobić, to wymieszać składniki, zanurzyć je w bułce tartej i usmażyć we frytkownicy, aby uzyskać chrupiący na zewnątrz i rozpływający się w środku efekt. Ten przepis najlepiej jeść palcami, oczywiście!
Składniki
4
Materiały
- Frytkownica
- Maszynka do mielenia mięsa
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Gotowania2 min
Umieść piersi z kurczaka w maszynce do mielenia mięsa, dopraw solą i pieprzem, a następnie zmiksuj mięso na drobno.
Weź 1 łyżeczkę mięsa mielonego i uformuj w małą kulkę.
Zanurz kulkę w mące, a następnie w jajkach, roztrzepanych do uzyskania konsystencji omletu. Na koniec obtocz w bułce tartej, aby dobrze pokryć.
Schłódź nuggetsy przez 20 minut, aby bułka tarta stężała.
Smaż przez 2 minuty w gorącym oleju we frytkownicy.
I voilà, twoje nuggetsy z kurczaka są gotowe!
Obserwacje
Przyprawy: kurczaka można przyprawić dowolnymi przyprawami lub ziołami!
Gotowanie: jeśli nie masz frytkownicy, smaż na patelni z olejem przez około 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 377Kcal
- Węglowodany: 23.5g
- Tłuszcze: 21.5g
- Tłuszcze nasycone: 3.6g
- Białka: 21.3g
- Błonnik: 1.6g
- Cukry: 1.1g
- ProPoints: 10
- SmartPoints: 10
Informacje żywieniowe za 1 porcję (121g)
Sprzęt do gotowania
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis