Petitchef PL

Zapiekanka z ziemniaków

Tą wersję zapiekanki przygotowuję jak zostaną mi ziemniaki z obiadu, zazwyczaj kiełbaskę, cebulę mamy w domu. No i papryka też się znajdzie.







Składniki:

- około 0.5 kg ziemniaków wcześniej ugotowanych
- 1 laska kiełbasy
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula czerwona
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 18
- 200 g sera żółtego
- przyprawa do ziemniaków
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Kiełbasę, cebulę czerwoną, paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy cebule, dodajemy kiełbasę i smażymy około 5 minut, dodajemy paprykę i chwilkę jeszcze smażymy doprawiając solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni na oleju na którym smażyliśmy warzywa i kiełbasę, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Wszystkie składniki przekłądamy do naczynia żaroodpornego.
Sos:
Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy, dodajemy śmietanę, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy połowę sera startego na tarce o dużych oczkach. Polewamy zapiekankę i na wierz posypujemy startym serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni,  około 25-30 minut.









Warzywa psiankowate 2014







Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: