Tradycyjne kotlety mielone z mozzarellą

vote now
Tradycyjne kotlety mielone z mozzarellą



Stosując ten przepis, możemy zrezygnować z sera i zrobimy pyszne, tradycyjne kotlety mielone, możemy je również uatrakcyjnić nadzieniem z mozzarelli. Wówczas nasz kotlet będzie nie tylko smaczny, mozzarella wzbogaci jego walory smakowe, a po upieczeniu ser będzie rozpływać się w ustach, tym samym mięso będzie jeszcze bardziej soczyste. Mięso mielone ma wszechstronne możliwości, tym razem polecam również papryczki nadziewane mięsem mielonym lub roladę nadziewaną cukinią.


Składniki - porcja na 11-12 kotletów:

750 g mielonego (dowolny rodzaj mięsa)1 bułka (może być kajzerka) namoczona w zimnej wodzie, aż cała zmięknie2 jajka duża cebula pokrojona w kosteczkęSól (1 czubata łyżeczka lub więcej)Pieprz mielony około łyżeczki1 łyżka majeranku2 kulki mozzarellibułka tarta do obtoczenia


Przygotowanie:
Mięso wkładamy do miski, dodajemy kajzerkę mocno odciśniętą od wody, cebulę, przyprawy i jajka, zagniatamy wymienione składniki by powstała jednolita mięsna masa, dobrze doprawiamy do smaku.



Mozzarelle kroimy na plastry jak pomidora.
Rozkładamy na dłoni lub desce do krojenia placek z mięsnej masy na środek układamy plaster sera, przykrywamy kolejnym kawałkiem mięsa, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju.



Kotlety smażymy na średniej mocy kuchenki By nie tylko dopiekły się z zewnątrz, ale również by nie były surowe w środku. dokładnie owijamy boczkiem.
Smacznego!

Lato w pełni!Faszerujemy 2014!
Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!

B Betty gotuje

Komentarze

Oceń ten przepis:




+