Tradycyjne kotlety mielone z mozzarellą
vote now
Stosując ten przepis, możemy zrezygnować z sera i zrobimy pyszne, tradycyjne kotlety mielone, możemy je również uatrakcyjnić nadzieniem z mozzarelli. Wówczas nasz kotlet będzie nie tylko smaczny, mozzarella wzbogaci jego walory smakowe, a po upieczeniu ser będzie rozpływać się w ustach, tym samym mięso będzie jeszcze bardziej soczyste. Mięso mielone ma wszechstronne możliwości, tym razem polecam również papryczki nadziewane mięsem mielonym lub roladę nadziewaną cukinią.
Składniki - porcja na 11-12 kotletów:
750 g mielonego (dowolny rodzaj mięsa)1 bułka (może być kajzerka) namoczona w zimnej wodzie, aż cała zmięknie2 jajka duża cebula pokrojona w kosteczkęSól (1 czubata łyżeczka lub więcej)Pieprz mielony około łyżeczki1 łyżka majeranku2 kulki mozzarellibułka tarta do obtoczenia
Przygotowanie:
Mięso wkładamy do miski, dodajemy kajzerkę mocno odciśniętą od wody, cebulę, przyprawy i jajka, zagniatamy wymienione składniki by powstała jednolita mięsna masa, dobrze doprawiamy do smaku.
Mozzarelle kroimy na plastry jak pomidora.
Rozkładamy na dłoni lub desce do krojenia placek z mięsnej masy na środek układamy plaster sera, przykrywamy kolejnym kawałkiem mięsa, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju.
Kotlety smażymy na średniej mocy kuchenki By nie tylko dopiekły się z zewnątrz, ale również by nie były surowe w środku. dokładnie owijamy boczkiem.
Smacznego!
Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!
Betty gotuje
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!