TORTILLA

vote now
TORTILLA





Pierwszą tortillę jadłam kilka lat temu, kiedy to mój znajomy wiózł nam ją aż z Berlina.
Była ogromna, z frytkami w środku, dwoma rodzajami mięsa i warzywami. Odgrzana w piekarniku była cudem kulinarnym dla mnie wtedy.

Do dzisiaj ze śmiechem przypominamy sobie wypad po nią do miasta w umówionym miejscu, żeby ją odebrać.
Dosyć podejrzanie to musiało wyglądać z boku ;)

Dzisiaj przedstawiam tortillę skomponowaną przez R dla mnie z dodatkiem sałatki, którą sam wymyślił i okazała się hitem pewnego grilla, na którym gościliśmy.


s k ł a d n i k i:

tortille 4-6 sztuk
mielone mięso
papryka czerwona
6 pieczarek
puszka kukurydzy
cebula
4 ząbki czosnku
puszka pomidorów
ser żółty
pieprz
sól
oregano
papryka czerwona słodka i ostra
liść laurowy


sałatka ala R

sałata pekińska
ananas
pietruszka
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany
odrobina cukru
pieprz


w y k o n a n i e :

Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy mięso.

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa.

Paprykę kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do patelni, tak samo postępujemy z pieczarkami.

Kukurydzę odcedzamy, przelewamy wodą i dosypujmey około pół puszki na patelnię.

Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i wrzucamy liść laurowy.

Całość zalewamy puszką pomidorów i odrobiną wody.

Dusimy do memnetu zredukowania sosu.

Powinien być dosyć gęsty.

Tortillę rozkładamy, na środek wykładamy farsz, posypujmey startym żółtym serem i zawijamy
w kopertę.

Tak gotową tortillę zawijamy w folię aluminiową i podpiekamy w piekarniku około 12 minut.
Sałatę pekińską kroimy w paski, ananasa z puszki w kosteczkę.

Mieszamy majonez ze śmietaną, czosnkiem i pieprzem.

Dodajemy do sałatki. Posypujemy natką pieptruszki.



B backtaste

Komentarze

Oceń ten przepis:




+