Panini z raclette
Wreszcie możesz cieszyć się smakiem zimowego raclette bez konieczności wyjmowania urządzenia? Zamień to danie w panini! Do miękkiego chleba dodaj ser raclette, pancettę i voilà! Dla dodatkowego smaku nie zapomnij o karmelizowanej cebuli :-) To szybki i łatwy przepis, ponieważ przygotowanie w urządzeniu do panini zajmuje tylko kilka sekund. Wszystko zależy od Ciebie!
Składniki
Materiały
- 1 opiekacz do panini
Przygotowanie
Rozgrzej opiekacz do panini. Przekrój chleb panini wzdłuż na pół.
Rozsmaruj śmietanę na wewnętrznej stronie chleba.
Dodaj plasterki pancetty złożone na pół, a następnie ułóż na wierzchu plasterki sera raclette.
Opcjonalnie: podsmaż cebulę na oliwie z oliwek, aż się zeszkli. Dodaj ją do panini.
Zamknij panini i gotuj w opiekaczu przez 5 minut. Powinno być złotobrązowe.
Wszystko gotowe!
Obserwacje
Jakie są najlepsze dodatki do panini z raclette?
Do panini z raclette świetnie pasują karmelizowana cebula, świeże zioła, a także różne rodzaje sałat.
Czy mogę użyć innego sera zamiast raclette?
Tak, możesz spróbować użyć sera gouda lub emmental, które również dobrze się topnieją.
Jakie pieczywo najlepiej nadaje się do panini?
Najlepiej sprawdzi się chleb panini, ale możesz również użyć ciabatty lub focacci, które mają odpowiednią strukturę.
Czy panini z raclette można przygotować z wyprzedzeniem?
Tak, możesz przygotować składniki wcześniej, a następnie złożyć panini tuż przed smażeniem, aby zachować świeżość.
Jakie są kalorie w panini z raclette?
Kaloryczność panini z raclette zależy od użytych składników, ale można oszacować, że jedna porcja ma około 500-600 kalorii, w zależności od dodatków.
Odżywianie
- Węglowodany: 59.5g
- Tłuszcze: 35g
- Tłuszcze nasycone: 21.5g
- Białka: 29.6g
- Błonnik: 3.7g
- Cukry: 4.2g
- ProPoints: 18
- SmartPoints: 24




Oceń ten przepis