Tatar z Łososia na Styl Japoński

vote now
Tatar z Łososia na Styl Japoński

Jestem zachwycona smakiem tej przystawki. Każdy składnik z talerza składa się niesamowity smak całego dania. Warto poświęcić chwilkę na przygotowanie tego tatara. Możecie przygotować sobie go w domu bez żadnej okazji, ale równie świetnie sprawdzi się na przyjęciu.
Klika słów o Suempol. Suempol to firma, która poprosiła mnie o opinię na temat ich nowego produktu jakim jest tatar z łososia. Jest to posiekane zasolone mięso z łososia, ułożone na małej tacy o gramaturze 100 g. Ważna informacja: TATAR Z ŁOSOSIA W OPAKOWANIU 100g ZNAJDZIECIE OBECNIE WE WSZYSTKICH SKLEPACH SIECI BIEDRONKA NA TERENIE MAŁOPOLSKI.A teraz wracamy do przepisu. Na przepis natknęłam się na stronie Kulinarni, w oryginale nie znajdziemy pomidorów, które świetnie się wkomponowały w pozostałe składniki, ale kawior. Ja wymyśliłam sobie pomidory, a kawior pominęłam. Wyszło pysznie dla podniebienia i przyjemnie dla oka :)
Składniki na 2 duże tatary:200 g tatar z łososia Suempol lub 200 g fileta z łososia, który musimy samodzielnie posiekać50 ml oliwy z oliwekkawałek cukinii1 pomidorkiełki rzeżuchy do przybrania1 łyżka wasabi50 ml sosu sojowego4 łyżki soku z limonki lub cytryny1 cebulka dymka1 łyżka lekko zmielonej soli ziarnistej

Wykonanie:
Łososia siekamy, a jeśli używamy tatar z łososia Suempol pomijamy tą czynność. Awokado obieramy ze skóry, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, aby awokado nie zbrązowiało. Dymki kroimy w cienkie krążki. Pomidora myjemy, polewamy wrzątkiem, ściągamy z niego skórkę, usuwamy gniazda nasenne i kroimy w kosteczkę. Sos sojowy i wasabi mieszamy razem i odstawiamy. Oliwę mieszamy z resztą soku z cytryny lub limonki i solą. Cukinię kroimy w cienkie plastry, które smarujemy pędzelkiem oliwą z sokiem i solą. Odkładamy na tacy.

Podanie:
Na talerzu kładziemy obręcz do potraw, wkładamy część posiekanego łososia, lekko ugniatamy popychaczem z zestawu do obręczy lub po prostu łyżką. Na łososia układamy kostkę awokado, ponownie lekko ugniatamy, na awokado ponownie posiekany łosoś, ugniatamy, układamy awokado, na nie cebulkę dymkę, potem pomidor, kiełki rzeżuchy. Obok układamy paski cukinii, a po drugiej stronie rysujemy wzorek sosem sojowym z wasabi lub ustawiamy malutką miseczkę z sosem, aby można było sobie maczać w nim potrawę.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

B Blondynka Gotuje

Komentarze

Oceń ten przepis:




+