Crème brûlée
					zagłosuj teraz
						
			
	            
                    
            Crème brûlée to klasyk, któremu nikt się nie oprze, zarówno młodzi, jak i starsi! Co więcej, z pewnością znajdziesz wszystkie potrzebne składniki w swoich szafkach. Więc zaczynajmy!
Składniki
		
			
			6
			
		
	
																		Materiały
- miska na sałatkę
 - ramekiny
 - palnik
 
Przygotowanie
Czas przygotowania25 min
Gotowania30 min
Połączyć żółtka i cukier.
Energicznie ubijać do uzyskania kremowej konsystencji.
Podgrzej mleko w rondelku i dodaj śmietanę.
Przetnij laskę wanilii wzdłuż. 
Zrób nacięcie na jednym końcu strąka, a następnie przesuń nóż na drugi koniec, aby wydobyć nasiona.
Dodaj nasiona na patelnię wraz ze strąkiem i pozostaw do zaparzenia na 10 minut.
Dodaj mieszaninę "żółtka + cukier" do miski.
Dodaj przefiltrowaną i schłodzoną mieszankę "mleko + śmietana" i wymieszaj.
Wlać mieszaninę do foremek.
Umieścić na blasze do pieczenia i wypełnić do połowy gorącą wodą.
Piec przez 25-30 minut w temperaturze 190°C.
Schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
Po schłodzeniu posypać kremy brązowym cukrem i opalić wierzch palnikiem (lub w trybie "grill" w piekarniku).
I gotowe!
Obserwacje
Jeśli chcesz uzyskać twardszy crème brûlée, możesz zmniejszyć ilość mleka i zwiększyć ilość płynnej śmietany w tych samych proporcjach.
 
 Należy również sprawdzić, czy krem zastygł, wkładając do niego cienkie ostrze noża i upewniając się, że po wyjęciu nie ma na nim kremu. Jeśli tak nie jest, pozostaw krem na 5 do 10 minut i sprawdź ponownie.
 
 Wreszcie, krem powinien być bardzo zimny, gdy go przypalisz, więc zostaw go w lodówce przed podaniem. Możesz nawet zostawić go na noc.
Odżywianie
            za 1 porcję / na 100 g
        
    
				 Kalorie: 314Kcal
			
		- Węglowodany: 19.5g
 - Tłuszcze: 23.4g
 - Tłuszcze nasycone: 13.8g
 - Białka: 6.4g
 - Błonnik: 0g
 - Cukry: 19.3g
 - ProPoints: 9
 - SmartPoints: 15
 
Informacje żywieniowe za 1 porcję (148g)
		
					
		
			Sprzęt do gotowania
piekarnik
Płyta grzewcza
Atrybuty
Przechowywać w lodówce
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
        



Oceń ten przepis