Tarta z borówkami
vote now
Print
5.0 from 2 reviews
Tarta z borówkami
Porcje: 10
Czas przygotowania: 20 mins
Czas pieczenia: 30 mins
Czas calkowity: 50 mins
Skladniki
1 opakowanie ciasta Tarta z Delecty 300 gr borówek 1 galaretka niebieska Do ciasta : 1 jajko 125 g zimnej margaryny lub masła 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta) Krem: 250 ml śmietanki 30-36% (ok. 1 szkl.) 125 ml mleka (ok. ½ szkl.) 1 łyżka cukru Instrukcje
Nagrzej piekarnik do temp. 190ºC bez termoobiegu. Wsyp zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodaj jajko i margarynę (masło).Ugnieć składniki do uzyskania masy. Dno formy do wypieku tart o średnicy ok. 28 cm wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, podsypując mąką. Ciastem wyłóż dno i boki formy, po nakłuwaj widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20‒30 min, do uzyskania złocistego koloru. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na ok. 10 min. Krem: Rozmieszaj zawartość torebki z fixem do nadzienia i cukier w połowie szklanki mleka. Śmietankę zagotuj, wlej mleko z rozprowadzonym proszkiem i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia (ok. 3 min), cały czas mieszając. Gotową, gorącą masę wylej na wystudzone ciasto. Odczekaj 5 min. Rozłóż owoce na ciepłej masie. Odczekaj jeszcze chwilę i zalej całość lekko zgęstniałą galaretką. Wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 1h. 3.2.1311
Natty's Kitchen
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!