Szaszłyki z polędwiczką wieprzową i warzywami
vote now
Sezon grillowy dobiega końca, szkoda! Co wiosnę zawsze nie mogę doczekać się pierwszego grilla, a pod koniec sierpnia na propozycję grilla reaguję ''coo? znoooowu, a może zrobimy coś innego?'' Tak już chyba jest i nie tylko ja tego doświadczam. Ostatnio w ofercie Lidla była maszyna grillowa do panini, kupiłam ją wydając część moich pierwszych pieniędzy otrzymanych za prowadzenie tego bloga! Okazała się strzałem w dziesiątkę! Jest idealna do przygotowania mięsa, ryb, warzyw, tostów i po prostu do opiekania pieczywa. Można w niej również przygotować szaszłyki, chociaż te, które chciałam Wam dzisiaj pokazać, przygotowałam na płycie grillowej. Takie szaszłyki robi się bardzo szybko, są przygotowane z dość chudego mięsa i dowolnych, często niskokalorycznych warzyw, to danie niskowęglowodanowe, choć oczywiście można je zjeść z grillowanym chlebem, najlepiej pełnoziarnistym. Składniki na około 20 szaszłyków. Składniki:
3 spore polędwiczki wieprzowe2 cukinie1 czerwona papryka1 żółta papryka10 pieczarek1 cebula3 łyżki oliwy z oliwek przyprawy i zioła: papryka słodka, papryka ostra, pieprz cayenne, czosnek granulowany, suszona cebula, oregano, bazylia, majeranek, sól, pieprz Warzywa umyć, obrać, pokroić na większe kawałki i odłożyć do miski, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek i przyprawić przyprawami i ziołami. Mięso umyć, pokroić na grubsze plastry (polędwiczka dość szybko się grilluje i smaży), włożyć do miski, polać łyżką oliwy, doprawić solą i pieprzem. I warzywa, i mięso odstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie nabijać na patyczki do szaszłyków, ja starałam się, by na jednym szaszłyku były 3 grube kawałki mięsa. Grillować na grillu, na płycie grillowej lub w piekarniku. Podawać z pieczywem, ryżem lub samo z sosem czosnkowo-jogurtowym najlepiej na ciepło.
3 spore polędwiczki wieprzowe2 cukinie1 czerwona papryka1 żółta papryka10 pieczarek1 cebula3 łyżki oliwy z oliwek przyprawy i zioła: papryka słodka, papryka ostra, pieprz cayenne, czosnek granulowany, suszona cebula, oregano, bazylia, majeranek, sól, pieprz Warzywa umyć, obrać, pokroić na większe kawałki i odłożyć do miski, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek i przyprawić przyprawami i ziołami. Mięso umyć, pokroić na grubsze plastry (polędwiczka dość szybko się grilluje i smaży), włożyć do miski, polać łyżką oliwy, doprawić solą i pieprzem. I warzywa, i mięso odstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie nabijać na patyczki do szaszłyków, ja starałam się, by na jednym szaszłyku były 3 grube kawałki mięsa. Grillować na grillu, na płycie grillowej lub w piekarniku. Podawać z pieczywem, ryżem lub samo z sosem czosnkowo-jogurtowym najlepiej na ciepło.
Feel Eat!
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!