Sernik z orzechowym spodem i kruszonką
vote now
Lekki, rozpływający się w ustach sernik z pyszną kruszonką. Orzechowy smak przełamują kwaśne powidła. Osobiście uwielbiam tradycyjne serniki z kruszonką, dlatego ta wersja bardzo przypadła mi do gustu. Jeśli chcecie aby kruszonka również miała orzechowy smak możecie zastąpić płatki owsiane mielonymi orzechami.
Sernik z orzechowym spodem i kruszonką
Składniki:
Spód:
3 łyżki masła250 g ciastek orzechowych½ szklanki mielonych orzechów30 g roztopionego masłaKruszonka:
50 g rozpuszczonego masła½ szklanki maki migdałowej5-6 łyżek cukru½ szklanki płatków owsianych1 opakowanie cukru waniliowegoDodatkowo:
1 słoik powideł śliwkowychMasa serowa:
1 kg sera na serniki1 opakowanie budyniu waniliowego½ szklanki mleka skondensowanego słodzonego1/2 szklanki cukru (można dodać więcej ale mleko również dodaje sporo słodkości)5 białek5 żółtekaromat waniliowy lub ekstrakt waniliowyPrzygotowanie:
Masło roztapiamy. Ciasteczka i orzechy mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Tortownice o średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno tortownicy. Spód smarujemy powidłami. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy ser. Miksujemy na wolnych obrotach. Do masy dajemy budyń,aromat i mleko. Miksujemy.
Ubijamy na sztywno pianę z białek. Na końcu dodajemy do serowej masy pianę i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Masę wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
W tym czasie łączymy wszystkie składniki na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt zbita możecie dodać nieco więcej płatków owsianych.
Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 120 stopni. Sernik posypujemy kruszonką. Pieczemy około 80 minut.
Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Mania Gotowania
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!