Makaron z tuńczykiem, pistacjami i cytryną

Danie główne
łatwe
15 min
770 Kcal

Tuńczyk w puszce, pistacje łuskane, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i sok z cytryny: to wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować to kremowe danie z makaronem w domu. Szybko i łatwo, podczas gdy makaron się gotuje, możesz przygotować krem pistacjowy i w 15 minut przyniesiesz na stół przepis, który zachwyci Twoich gości. Zaproponuj paccheri z tuńczykiem, pistacjami i cytryną na szybki lunch lub kolację, do tego kieliszek białego wytrawnego wina i gotowe!

Składniki

2

Materiały

  • patelnia
  • patelnia
  • szumówka
  • drewniana łyżka
  • nóż
  • deska do krojenia

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania10 min
  • Najpierw zagotuj osoloną wodę w garnku. Gdy będzie gotowa, wrzuć makaron i gotuj.
  • W międzyczasie przygotuj krem pistacjowy: włóż pistacje do blendera i posiekaj je, teraz dodaj olej i ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj sok z cytryny i miksuj, aż uzyskasz gęsty krem.
  • Wlej odrobinę oliwy z oliwek na patelnię i podsmaż drobno posiekaną cebulę.
  • Dodaj tuńczyka i gotuj przez kilka minut na średnim ogniu, a następnie dodaj przygotowany wcześniej krem pistacjowy i dobrze wymieszaj. Teraz dodaj 2/3 łyżki wody z gotowania na patelnię, zamieszaj i kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu, mieszając.
  • Odcedź makaron al dente bezpośrednio na patelni za pomocą łyżki cedzakowej. Mieszaj przez kilka minut (w razie potrzeby dodaj wodę do gotowania) drewnianą łyżką.
  • Makaron z tuńczykiem, pistacjami i cytryną - Przygotowanie krok 6Podawaj i udekoruj danie posiekanymi pistacjami i startą skórką z cytryny (uważaj, aby nie przesadzić). Kremowy makaron z tuńczykiem, pistacjami i cytryną jest gotowy!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakiego formatu makaronu należy użyć?

My użyliśmy makaronu paccheri, ale można również użyć makaronu mezze maniche rigate, penne rigate i rigatoni. Jeśli chcesz wypróbować przepis z długim makaronem, polecamy spaghettone lub tagliatelle.
Podczas przygotowywania paccheri z tuńczykiem, pistacjami i cytryną bardzo ważne jest wykorzystanie wody z gotowania. Będzie ona potrzebna do rozcieńczenia pesto pistacjowego, które ma bardzo gęstą konsystencję i pozwoli uzyskać kremowe pierwsze danie bez dodawania śmietany lub mleka.
Jeśli zostanie ci trochę makaronu, możesz przechowywać go w lodówce przez jeden dzień w szczelnym pojemniku. Przed podaniem podgrzej go na patelni, dodając wodę.
Zalecamy użycie naturalnego tuńczyka
W przypadku tego przepisu zalecamy odcedzenie makaronu co najmniej kilka minut przed czasem wskazanym na opakowaniu. W każdym razie zawsze warto spróbować makaronu przed odcedzeniem, aby sprawdzić, czy odpowiada on Twoim gustom.
Oczywiście, że tak. Możesz zrezygnować z tuńczyka, a otrzymasz kremowy makaron pistacjowy, który jest nawet wegański.
Uwaga, stopień kwasowości cytryny nie zawsze jest taki sam. Dlatego radzimy zachować ostrożność przy dodawaniu cytryny podczas przygotowywania kremu pistacjowego: dodaj trochę i spróbuj, zanim wszystko zepsujesz. To samo dotyczy startej skórki pod koniec gotowania.
Możesz użyć wędzonego łososia, ale zalecamy zmieszanie go z odrobiną białego wina.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 770Kcal
  • Węglowodany: 63.7g
  • Tłuszcze: 36.8g
  • Tłuszcze nasycone: 5.1g
  • Białka: 37.9g
  • Błonnik: 8.2g
  • Cukry: 5.6g
  • ProPoints: 20
  • SmartPoints: 22
Informacje żywieniowe za 1 porcję (233g)

Sprzęt do gotowania

Płyta grzewcza
mikser

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:
5/5, 1 głosuj