Petitchef PL

Sałatka z tuńczykiem i kuskus


Szybka codzienna sałatka.
Sycąca, z prostymi składnikami, 
czarnym sezamem (który ostatnio dodaję do wszystkiego) :) 
i mnóstwem pietruszki..


 


1 szklanka kuskus
1 łyżka oliwy
1 puszka tuńczyka w oleju (duże kawałki)
5 łyżek kukurydzy
1 ugotowane na twardo jajko
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka czarnego sezamu
3 łyżki majonezu
natka pietruszki drobno posiekana (według uznania, ja lubię dużo):)
drobno posiekane chili (opcjonalnie)


Zalewamy opłukany w zimnej wodzie kuskus szklanką wrzątku, dodając oliwę i szczyptę soli.
Przykrywamy i odstawiamy na ok. 10 minut aż napęcznieje i podwoi objętość.
Do ostudzonego kuskus dodajemy odsączonego i odciśniętego lekko tuńczyka, kukurydzę,pokrojone w kosteczkę jajko, posiekaną natkę pietruszki. 
Doprawiamy całość solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
Dodajemy majonez, sezam, chili i mieszamy do połączenia się składników.











Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: