Petitchef PL

Sałatka z pieczoną dynią

K Kolorowa Kuchnia Magdy
(5.00/5 - 1 głosuj)
Sałatka z pieczoną dynią,
czyli sałatka pełna smaków jesieni.


Właśnie zaczął się sezon na dynię, dlatego dzisiaj proponuję Wam pyszną Sałatkę z pieczoną dynią. Polecam!


Potrzebne składniki:
60 g pieczonej dyni 60 g sera pleśniowego2 łyżki żurawiny1 łyżka słonecznika2 garście mieszanki sałatSos:
1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżeczka syropu klonowego1 łyżeczka octu winnego1/2 łyżeczki musztardypieprzsól
Na początek, świeżą dynię obrałam i oczyściłam z pestek,następnie pokroiłam na 2-3 kawałki. Piekarnik nagrzałam na 190 stopni. Na blaszkę wyłożyłam papier do pieczenia, na nim wyłożyłam kawałki dyni i każdy kawałek dyni polałam odrobiną oliwy oliwek. Tak przygotowaną dynię piekłam 40 minut. W między czasie, uprażyłam słonecznik. Na talerzu ułożyłam mieszankę sałat, następnie kawałki pieczonej dyni i sera pleśniowego. Całość posypałam słonecznikiem i żurawiną, którą wcześniej na 3 minuty włożyłam do nagrzanego piekarnika. Sos zrobiłam z wymieszania oliwy z oliwek, syropu klonowego, octu winnego i musztardy z solą i pieprzem. Sosem polałam sałatkę i gotowe. Smacznego!








Oceń ten przepis:



Menu dnia