Sałatka Oddziałowej z czerwonych buraczków
vote now
Najlepszy okres na przygotowanie przetworów z buraczków.
Są młode, słodkie i dają piękną barwę a gdy dodamy do nich paprykę i cebulę,
będziemy mieć smaczną sałatkę.
Składniki:
-3 kg buraczków
-1 kg papryki
-1 kg cebuli
-3/4 szklanki octu
-1 szklanka wody
-1/2 szklanki cukru
-3 płaskie łyżeczki soli
-1 płaska łyżka warzywka
-pieprz do smaku
Buraczki gotujemy ok. 25 minut i obieramy ze skórki.
Tarkujemy na grubych oczkach.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
W kostkę kroimy też paprykę.
Buraczki, paprykę i cebulę mieszamy.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą i warzywkiem.
Dodajemy warzywa i mieszamy.
Gotujemy 15 minut od momentu wrzenia.
Do smaku przyprawiamy pieprzem.
Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
Z podanej porcji otrzymamy ok. 10 słoików 0,5 l.
Smacznego!
Maminek kulinarny
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!