Sałatka Oddziałowej z czerwonych buraczków

vote now
Sałatka Oddziałowej z czerwonych buraczków



Najlepszy okres na przygotowanie przetworów z buraczków.
Są młode, słodkie i dają piękną barwę a gdy dodamy do nich paprykę i cebulę,
będziemy mieć smaczną sałatkę.

Składniki:
-3 kg buraczków
-1 kg papryki
-1 kg cebuli
-3/4 szklanki octu
-1 szklanka wody
-1/2 szklanki cukru
-3 płaskie łyżeczki soli
-1 płaska łyżka warzywka
-pieprz do smaku


Buraczki gotujemy ok. 25 minut i obieramy ze skórki.
Tarkujemy na grubych oczkach.


Cebulę kroimy w drobną kostkę.


W kostkę kroimy też paprykę.



Buraczki, paprykę i cebulę mieszamy.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą i warzywkiem.
Dodajemy warzywa i mieszamy.

Gotujemy 15 minut od momentu wrzenia.
Do smaku przyprawiamy pieprzem.


Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
Z podanej porcji otrzymamy ok. 10 słoików 0,5 l.


Smacznego!



M Maminek kulinarny

Komentarze

Oceń ten przepis:




+