Petitchef PL

Rzutem na taśmę ... czyli puszyste i lekkie ciasto z truskawkami



Inspiracją do upieczenia tego ciasta były wielkie miski truskawek, które pojawiły się w naszym domku oraz świetnie wyglądające ciacho w poście Czarnowłosej :), którą bardzo serdecznie z tego miejsca pozdrawiam.
Jak to się rzeczy mają w takich przypadkach … ciasto trzeba było zmodyfikować, bo akurat mąka orkiszowa się skończyła. .. i po krótkiej wymianie zdań z Czrnowłosą przystąpiłam do wypieku własnego ciasta. Jak zobaczycie na moich zdjęciach, ciasto wyszło zupełnie inne aczkolwiek było przepyszne, lekkie, puszyste i ani za mokre, ani za suche lecz w sam raz. Pierwszy raz ciasto z owocami wyszło mi tak świetnie, no i zniknęło błyskawicznie, a to najlepsza rekomendacja dla ciasta, czyż nie? :)
Pozdrawiam wszystkich łasuchów i zachęcam do wypieku, to ciasto jest świetne :)


Potrzebne będzie:
1 i 1/2  szklanki mąki pszennej½  szklanki oleju½  łyżeczki proszku do pieczenia4 całe  jajka1 szklanka cukru1 opak. cukru waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego (naturalnego)¼  kg truskawek1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy2-3 łyżki bułki tartej do obsypania formycukier puder do posypania ciasta 

Jak wykonać:

Ciasto robi się bardzo szybko i prosto. Całe jajka miksuje się 
z cukrem białym i waniliowym, następnie dolewa powolutku olej i dalej miksuje jeszcze przez chwilę. Po chwili miksowania dodajemy mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia.  Miksujemy dokładnie razem wszystkie składniki.
Formę (ja użyłam średniej kwadratowej) smarujemy wybranym tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
Wlewamy do formy ciasto i na wierzch układamy truskawki.
Pieczemy w ok.160 stopniach ok 55 minut – 65 minut


Po wyjęciu z piekarnika można od razu posypać cukrem pudrem,  a można to zrobić również po ostudzeniu ciasta.


Przepis bierze udział w sympatycznej akcji :
                                                                        Lato w pełni!







Oceń ten przepis:
Pokań inny kod = 

Podobne przepisy



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: