Laktonez - majonez mleczny bez jajek
zagłosuj teraz
Niewiele osób lubi majonez, kupny lub domowej roboty. Wielu innych nie lubi jeść surowych jajek. Laktonez jest rozwiązaniem! Znacznie łagodniejszy i mniej ciężki. Co więcej, ponieważ nie zawiera surowego jajka, dłużej przechowuje się w lodówce. W zaledwie 3 minuty otrzymasz pyszny majonez mleczny! :)
Składniki
4
Materiały
- Blender ręczny
Przygotowanie
Umieścić mleko, ocet i sól w pojemniku miksującym.
Miksować, aż zacznie się pienić.Dodawaj olej w formie cienkiego strumienia, cały czas ubijając.
Stopniowo będzie gęstniał. Jeśli wolisz rzadszy majonez, dodaj mniej oleju.
Gotowy do podawania z mięsem, rybami, frytkami, klopsikami, sałatkami...
Obserwacje
* Można przechowywać w szczelnym słoiku (uprzednio wysterylizowanym). Można go przechowywać w lodówce przez ponad tydzień, ale zaleca się użycie go w ciągu 4-5 dni od zrobienia.
* Jeśli nie masz octu jabłkowego lub winnego, możesz użyć soku z cytryny.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 664Kcal
- Węglowodany: 1.6g
- Tłuszcze: 72.5g
- Tłuszcze nasycone: 8.5g
- Białka: 1.1g
- Błonnik: 0g
- Cukry: 1.5g
- ProPoints: 19
- SmartPoints: 23
Informacje żywieniowe za 1 porcję (110g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis