Ryba w cukinii, ziołach i chili
vote now
Zdradzam mój patent na aromatyczną i soczystą rybę :)
Cytryna i zioła dają wspaniały aromat, a cukinia soczystość.
2 duże filety ryby ze skórką (np. Miruna, Dorsz, Halibut)
1 1/2 średniej cukini ze skórką
cytryna (plasterki i sok z połowy) + do cząstki do podania
świeży tymianek - kilka gałązek
natka pietruszki posiekana (3 łyżki)
koperek posiekany 2-3 łyżki
sól, pieprz cytrynowy
świeże chili drobno posiekane (1/2 łyżeczki)
oliwa
Cukinię ze skórką kroimy wzdłuż na cienkie plastry - posłużą do wyłożenia dna formy do pieczenia (stworzy rodzaj rusztu dla ryby).
Układamy ją w skropionej oliwą formie żaroodpornej i solimy. Resztę cukinii kroimy w krążki i obsmażamy krótko na patelni na małej ilości oliwy/oleju.
Rybę kroimy w mniejsze kawałki, solimy, pieprzymy, polewamy oliwą i obtaczamy w ziołach i chili oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy kawałki ryby na warstwie cukinii, układamy pomiędzy usmażone cząstki cukinii, plasterki cytryny, gałązki tymianku i koperku. Skrapiamy oliwą, posypujemy chili.
Wszystko zapiekamy ok. 30 minut.
Ryba jest soczysta i pachnąca. Podajemy z cząstkami cytryny i np. z ryżem z cynamonem i kurkumą.
zufikowo
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!