Roladki z karczku w cynamonie
vote now
Może to brzmi dziwnie, ale mięso w cynamonie jest naprawdę aromatyczne i smaczne.
Te roladki to eksperyment, który się naprawdę udał. Jedliśmy je na ciepło, a później te, które zostały, były świetne do kanapek.
Inspiracją był program Okrasy - "Okrasa łamie przepisy".
A najciekawsze było ich pieczenie - 5 godzin w 120 stopniach...
Mięso pozostaje soczyste i kruche, pycha :-)
Składniki:
plastry karczku (składniki podaję na 4 plastry, ale można sobie je dowolnie zmieniać w zależności od ilości mięsa)2 liście laurowe4 ziela angielskie1 łyżeczka cynamonupieprz grubo zmielonyok. 1 łyżeczki przyprawy uniwersalnej typu wegeta1/2 szklanki oleju3 ząbki czosnkuKarczek lekko rozbijamy.
Liść laurowy i ziele angielskie rozgniatamy razem.
Ząbki czosnku kroimy w cieniutkie plasterki.
Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, łączymy je z olejem.
Mięso nacieramy dokładnie naszą bejcą.
Każdy plaster zwijamy w roladkę i bardzo dokładnie zawijamy w folię aluminiową, ściśle, żeby nic nam nie uciekało.
Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez 5 godzin.
Podajemy na ciepło lub pozostawiamy do ostudzenia i używamy jako domowa wędlina do pysznych kanapek.
Te roladki to eksperyment, który się naprawdę udał. Jedliśmy je na ciepło, a później te, które zostały, były świetne do kanapek.
Inspiracją był program Okrasy - "Okrasa łamie przepisy".
A najciekawsze było ich pieczenie - 5 godzin w 120 stopniach...
Mięso pozostaje soczyste i kruche, pycha :-)
Składniki:
plastry karczku (składniki podaję na 4 plastry, ale można sobie je dowolnie zmieniać w zależności od ilości mięsa)2 liście laurowe4 ziela angielskie1 łyżeczka cynamonupieprz grubo zmielonyok. 1 łyżeczki przyprawy uniwersalnej typu wegeta1/2 szklanki oleju3 ząbki czosnkuKarczek lekko rozbijamy.
Liść laurowy i ziele angielskie rozgniatamy razem.
Ząbki czosnku kroimy w cieniutkie plasterki.
Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, łączymy je z olejem.
Mięso nacieramy dokładnie naszą bejcą.
Każdy plaster zwijamy w roladkę i bardzo dokładnie zawijamy w folię aluminiową, ściśle, żeby nic nam nie uciekało.
Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez 5 godzin.
Podajemy na ciepło lub pozostawiamy do ostudzenia i używamy jako domowa wędlina do pysznych kanapek.
Edytka w kuchni
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!