Placuszki śmietankowe

vote now
Placuszki śmietankowe

Trudno mi sobie wyobrazić tydzień bez naleśników, racuchów, klusek – Junior bardzo je lubi i ciągle prosi o jakieś placki. Najczęściej robię mu na śniadanie placki z kaszy jaglanej, ale często wymyślam na podwieczorek nowe smakołyki. Tym razem zjedliśmy lekkie, delikatne, śmietankowe placuszki drożdżowe, ideale na późne śniadanie lub leniwe popołudnie. Najbardziej smakowały nam z owocami i odrobina cukru pudru, spróbujecie?
Składniki (porcja dla 6 osób):

250 g mąki orkiszowej typ 45085 g mąki gryczanej200 ml śmietany 30%125 ml mleka125 ml wody3 białka1 łyżka cukru20 g drożdży2 łyżki masłaszczypta soli
Dodatkowo:

olej do smażenia
W letniej wodzie rozprowadzić drożdże, dodać cukier i mąkę gryczaną – wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
Do miski wlać ciepłe mleko, śmietanę i wsypać przesiana mąkę. Wyrobić ciasto, do którego dodać wyrośnięty rozczyn oraz stopione i ostudzone masło. Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
Placki smażyć z obu stron, na patelni rozgrzanej z odrobiną oleju. Podawać z owocami, cukrem pudrem lub innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego :- )

Źródło przepisu: Maciej Kuroń „Kuchnia polska”





G Gdy w brzuchu burczy...

Komentarze

Oceń ten przepis:




+