Placuszki śmietankowe
vote now
Trudno mi sobie wyobrazić tydzień bez naleśników, racuchów, klusek – Junior bardzo je lubi i ciągle prosi o jakieś placki. Najczęściej robię mu na śniadanie placki z kaszy jaglanej, ale często wymyślam na podwieczorek nowe smakołyki. Tym razem zjedliśmy lekkie, delikatne, śmietankowe placuszki drożdżowe, ideale na późne śniadanie lub leniwe popołudnie. Najbardziej smakowały nam z owocami i odrobina cukru pudru, spróbujecie?
250 g mąki orkiszowej typ 45085 g mąki gryczanej200 ml śmietany 30%125 ml mleka125 ml wody3 białka1 łyżka cukru20 g drożdży2 łyżki masłaszczypta soli
olej do smażenia
Składniki (porcja dla 6 osób):
250 g mąki orkiszowej typ 45085 g mąki gryczanej200 ml śmietany 30%125 ml mleka125 ml wody3 białka1 łyżka cukru20 g drożdży2 łyżki masłaszczypta soli
Dodatkowo:
olej do smażenia
W letniej wodzie rozprowadzić drożdże, dodać cukier i mąkę gryczaną – wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
Do miski wlać ciepłe mleko, śmietanę i wsypać przesiana mąkę. Wyrobić ciasto, do którego dodać wyrośnięty rozczyn oraz stopione i ostudzone masło. Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
Placki smażyć z obu stron, na patelni rozgrzanej z odrobiną oleju. Podawać z owocami, cukrem pudrem lub innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego :- )
Źródło przepisu: Maciej Kuroń „Kuchnia polska”
Gdy w brzuchu burczy...
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!