Placki z bakłażana
zagłosuj teraz
Często szukasz sposobów na zachęcenie całej rodziny do jedzenia warzyw? Wypróbuj te bakłażany w tempurze! To bardzo prosty przepis, a do jego przygotowania nie potrzeba zbyt wielu składników - wystarczą te, które masz w szafkach i lodówce! Ciesz się tymi bakłażanami w tempurze jako aperitifem, przystawką lub daniem głównym z mieszanką sałat. Tak czy inaczej, łatwo je przygotować w domu, dzięki naszym objaśnieniom krok po kroku w formie pisemnej, zdjęć i wideo ;-)
Składniki
6
Do smażenia :
Materiały
- misa, blacha do pieczenia, olej
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania4 min
Przygotować ciasto: wymieszać mąkę, słodką paprykę, mleko, sól, pieprz i świeże drożdże. Odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej; ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Obrać bakłażana i pokroić w plastry. Obtoczyć plastry w mące, a następnie zanurzyć w przygotowanej mieszance.
Smażyć bakłażany w gorącym oleju przez około 2 minuty z każdej strony, a następnie położyć na papierze absorbującym.
Gotowe! Polać miodem!
Obserwacje
Drożdże: nie mogą mieć kontaktu z solą, w przeciwnym razie będą nieaktywne.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 221Kcal
- Węglowodany: 28.6g
- Tłuszcze: 9.1g
- Tłuszcze nasycone: 1.3g
- Białka: 4.9g
- Błonnik: 2.1g
- Cukry: 4.5g
- ProPoints: 6
- SmartPoints: 7
Informacje żywieniowe za 1 porcję (89g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis