Pesto z czosnku niedźwiedziego

vote now
Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto można zrobić w zasadzie z każdej zielonej rośliny i z każdych orzechów. Wszyscy znamy tradycyjne pesto z bazylii, natki pietruszki, czy nawet rukoli. Dzisiaj przedstawiam bardzo smaczne, oryginalne w smaku pesto z liści czosnku niedźwiedziego oraz orzechów włoskich. Pesto przygotowuje się banalnie prosto i szybko, a poza tradycyjnym podaniem na pieczywie, czy z makaronem może stanowić ciekawy dodatek do wielu, wielu innych potraw.

Przepis na podstawie pesto z bloga Kuchnia Agaty
Składniki: 150g liści czosnku niedźwiedziego
125ml oliwy extra virgin
30g orzechów włoskich
sól, pieprz, sok z cytryny

Orzechy prażymy na suchej patelni, do momentu aż staną się lekko złociste Uprażone orzechy oraz liście szpinaku lekko siekamy, całość miksujemy dodając stopniowo oliwęW momencie gdy pesto będzie gładkie, doprawiamy je do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz wszystko dokładnie mieszamy lub ponownie miksujemyPesto przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków. Wierzch wygładzamy odrobiną oliwy i szczelnie zamykamyTak przygotowane słoiczki przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, a najlepiej w lodówce.


M MniuMniu - Kuchnia Wegańska

Komentarze

Oceń ten przepis:




+