PEACH CHICKEN AND FRIES
vote now
Przegladając lokalne lunch menu prawie zawsze występują fries and chicken albo fish
and chips czy fries and sausages.
Zrobiłam własną wersje light tego całkiem smacznego, nie oszukujmy się,
frytki wszyscy lubimy, dania.
Kurczaka podałam w marynacie/dipie brzoskwiniowym a same frytki upiekłam w piekarniku
z dodatkiem ostrej curry i szczypty cukru.
Palce lizać.
frytki
przyprawa curry ostra
szczypta cukru
sól
łyżka oleju
3 piersi z kurczaka
sól
suszony lubczyk
biały pieprz
dżem brzoskwiniowy
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
szczypta czarnego pieprzu
w y k o n a n i e :
Frytki mieszamy z łyżką oleju i przyprawą curry, wystarczy około łyżeczki.
Posypujemy szczyptą cukru.
Wykładamy na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 200 stopniach około 10-15 minut.
Pierś z kurczaka solimy, posypujemy lubczykiem, białym pieprzem.
Pieczemy na patelni pojedynczo w mocnej temperaturze, aby pory się zamknęły.
Wtedy zostanie idealnie soczysty w środku i chrupiący na zewnątrz.
Przygotowujemy marynatę, która bedzie również dipem do dania.
Proporcje to 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego z owocami i łyżka majonezu.
Ja zrobiłam z trzech łyżek dżemu i 1,5 łyżki majonezu.
Dodajemy starty czosnek i odrobinę pieprzu.
Upieczoną pierś zmarujemy marynatą i wykładamy na papier do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku około 10-12 minut w temperaturze 200 stopni.
Dodatki jak lubicie, u mnie dip brzoskwiniowy i mango.
backtaste
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!