Petitchef PL

Pasta z bakłażana i wędzonej śliwki


Kolejny przepis z książki "Jesień w kuchni Pięciu Przemian" A. Czelej.
W oryginale pastą były nadziane kruche babeczki gryczane.
Sceptycznie podeszłam do tego przepisu, ale ciekawość wygrała, jak to u mnie.
Pasta jest przepyszna, śliwki dają leciutkiej słodyczy i dymnego posmaku, idealnie się wszystko komponuje.
Konsystencja przyjemna, można smarować pieczywo samą pastą lub używać jako musztardy.
Super się sprawdza też do pieczonych warzyw. Jednym słowem polecam!



(O) PRZEMIANA OGNIA - SMAK GORZKI
(Z) PRZEMIANA ZIEMI - SMAK SŁODKI
(M) PRZEMIANA METALU - SMAK OSTRY
(W) PRZEMIANA WODY - SMAK SŁONY
(D) PRZEMIANA DRZEWA - SMAK KWAŚNY




przepis lekko zmodyfikowałam, zrezygnowałam też z majonezu i oliwy - 
dałam wzamian pastę sezamową i łyżkę gęstego jogurtu

 O - kilka wędzonych śliwek
 Z - 2 średnie bakłażany (1/2 kg)
 M - szczypta pieprzu, 1 cebula, łyżeczka oregano
      świeża bazylia,  
 W - sól do smaku
 D - 2 łyżeczki soku z limonki (dałam z cytryny)

moje dodatki:

 O - łyżka pasty sezamowej
 D - łyżka gęstego jogurtu naturalnego 





Bakłażana i cebulę skropiłam oliwą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 1h 20 minut, sprawdzamy - powinien być bardzo miękki, cebulę wyjęłam wcześniej.
Studzimy bakłażan, wydrążamy łyżką miąższ ze skórki, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę. Gotowe.













Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: