Kremowy mus z mango
zagłosuj teraz
Idealne połączenie owocowego smaku mango i kremowej konsystencji śmietanki, w wyniku czego powstaje lekki mus!
Składniki
4
Przygotowanie
Przygotowanie purée z mango:
Przekroić mango wzdłuż na 3 części. Usuń miąższ wokół pestki ze środkowego plastra.Naciąć "płaty" nożem, uważając, aby nie przeciąć skóry.
Odwróć płat, aby odsłonić kwadratowe kawałki, i przetnij, aby usunąć miąższ.
Umieść wszystko w blenderze i zmiksuj do uzyskania purée. W razie potrzeby przecedzić przez sito, aby uzyskać gładszą mieszankę.
W międzyczasie zmiękcz listki żelatyny w zimnej wodzie w misce, a następnie wymieszaj z niewielką ilością gorącej śmietany w innej misce. Dodaj tę mieszankę do purée z mango.
Bita śmietana:
Ubijaj śmietanę, aż będzie bardzo zimna, dodając po trochu cukier.
(Upewnij się, że używasz 30% pełnej śmietany, w przeciwnym razie bita śmietana nie wyrośnie).Na koniec delikatnie dodaj purée z mango do bitej śmietany.
Podawać w kokilkach i schłodzić przez co najmniej 4 godziny.
A teraz mus jest gotowy!
Obserwacje
Mango: Wybierz dojrzałe owoce mango, które są bogatsze w smaku, słodsze i łatwiejsze do zmiksowania. Im mocniejszy smak, tym przyjemniejszy dla podniebienia będzie mus.
Przechowywanie: Mus nie przechowuje się długo ze względu na zawartą w nim śmietankę. Najlepiej spożyć w ciągu 3 dni.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 337Kcal
- Węglowodany: 40.9g
- Tłuszcze: 16.6g
- Tłuszcze nasycone: 11.7g
- Białka: 3.4g
- Błonnik: 3.5g
- Cukry: 39.9g
- ProPoints: 9
- SmartPoints: 18
Informacje żywieniowe za 1 porcję (264g)
Sprzęt do gotowania
mikser
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis